info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO: Satsa på byggande

Femton miljarder kronor till nya bygginvesteringar. Så vill LO-ekonomerna få den svenska ekonomin att vända uppåt igen. Men investeringen skulle gröpa ur statens spargris.

I dag presenterar LO-ekonomerna sin nya konjunkturprognos för 2013. Det är idel röda siffror för Sveriges ekonomi: Arbetslösheten ökar, sysselsättningsgraden sjunker och bostadsinvesteringarna minskar. Anledningen stavas den segdragna lågkonjunktur som följer i Eurozonens skuldkris.

Kan vända trenden

Men LO-ekonomerna har flera förslag på hur trenden skulle kunna vändas. De föreslår ett stimulanspaket på totalt 70 miljarder kronor. 15 av miljarderna skulle vara ett tillfälligt stöd till olika former av bostadsinvesteringar. Bland annat tycker LO-ekonomerna att Rot-avdraget ska utökas och också omfatta hyreshus. En sådan satsning skulle ge en sysselsättningseffekt på 26 000 jobb.

Leder till underskott

Totalt landar stödpaketet på 70 miljarder kronor och beräknas skapa drygt 100 000 nya arbetstillfällen. Men finansiering saknas i dagsläget. I stället föreslår LO-ekonomerna att pengarna ska tas från statens spargris. ”De stimulansåtgärder vi föreslår leder till en varaktig försämring av det offentliga finansiella sparandet med 55 miljarder kronor.”, skriver de i rapporten. Men enligt LO-ekonomerna ska det försämrade sparandet inte äventyra ekonomin på sikt.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO: Satsa på byggande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig