info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på ändrade löneregler kvar

När frågan om lika lön för maskinförare i ackordslag föll ur det nya byggavtalet blev den svår att driva i maskinförarnas avtal, enligt Byggnads. Men man har inte släppt den.

Roger Johansson, chef för Byggnads avtalsenhet, är nöjd med att krontalet i entreprenörmaskinavtalet som undertecknades i dag, fredag, blev detsamma som på byggavtalet. Det innebär en löneökning på 748 kronor i månaden eller 4,30 i timmen.
Han lyfter också fram att arbetstidsförkortningen utökas, även om det blir en ny timme om året i stället för de två som Byggnads hade yrkat på.

Läs mer: Maskinförarnas nya avtal klart

Utökad in- och utlåning

– Det är mindre förändringar på ett kort avtal, men framför allt har det varit en process där vi nått ett avtal i god dialog, säger Mathias Fors, arbetsgivarnas förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.
Reglerna för in- och utlåning har förändrats på så vis att det nu tillåts i 30 arbetsdagar utan förhandling med facket. Dessutom blir det tillåtet att låna personal till och från företag som är bundna av fler andra kollektivavtal än tidigare.
Roger Johansson menar att detta främjar anställningstryggheten.
– Vi har öppnat upp för samverkan mellan maskinföretagare. Så att de trots upp- och nedgångar i konjunkturerna ska kunna ha så många egna fast anställda som möjligt, säger han.
Mathias Fors är positiv till vad det innebär för företagen:
– Jag tror att det kommer betyda mycket att ha de här möjligheterna att lösa kortare personalbehov, som vid sjukdom.

Lönediskussion fortsätter

Men en knäckfråga är olöst; den om hur maskinförares lön ska anpassas då de gör arbete för ett prestationslönelag. Byggnads hade krävt att de ska tjäna samma som laget då. Nu har frågan lagts i en gemensam arbetsgrupp som ska jobba tills avtalet förhandlas om igen nästa år. Roger Johansson förklarar det med att kravet inte drevs igenom i det större byggavtalet, där det också fanns med från början.
– När byggavtalet hamnade hos medlarna föll den frågan ur. Då blev trycket för oss att driva den i det mindre avtalet inte alls optimalt, säger han.
Men han är fast besluten att nå en förändring längre fram:
– Vi kommer inte acceptera att det är som det är i dag.
Mathias Fors säger att han har uppfattat att frågan är angelägen, men att den är svår. Arbetsgivarna har värjt sig mot Byggnads krav med hänvisning till att det skulle göra det svårt för entreprenörer att förutse lönekostnader.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på ändrade löneregler kvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig