info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klyftor ökar i arbetsmiljön

Klyftorna i arbetsmiljön ökar mellan arbetare och högre tjänstemän. Det visar en ny rapport från LO.

Den nya rapporten ”Arbetsmiljö 2012” visar att klyftorna ökar på arbetsmarknaden då det gäller klass och kön. Rapporten baseras på SCBs arbetsmiljöundersökningar och beskriver skillnader mellan 1991 och 2012.
Skillnaderna i arbetsmiljö har ökat mellan å ena sidan arbetare och lägre tjänstemän och å andra sidan högre tjänstemän. För arbetarkvinnorna är försämringarna störst.
– Egentligen borde arbetsmiljön vara bättre på en modern arbetsmarknad, men nästan alla kurvor pekar åt fel håll. Och värst är det för kvinnliga arbetare. Det är helt fel utveckling som vi måste ta på största allvar, säger LO´s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Fler monotona jobb

Rapporten visar att fler av arbetarna har monotona jobb idag. Andelen arbetare som ständigt upprepar samma arbetsmoment har ökat och förra året jobbade 55-60 procent av arbetarna med sådana uppgifter. Andelen arbetare som har ont i ryggen har också ökat, medan färre har ont i axlar och armar. 70 procent av arbetarna är uttröttade varje vecka.
Upp emot 60 procent av medlemmarna i LO-förbunden står och går och lyfter tungt under hela arbetspasset. Bland övriga har de flesta stillasittande jobb där de sitter i till exempel fordon eller kassor.

Färre har företagshälsa

Men medan kraven i arbetet har ökat har arbetarnas inflytande i flera fall minskat. Värst är det för kvinnliga arbetare som också har de sämsta villkoren då det gäller arbetstider och ofta återfinns på jobb med små möjligheter att ta rast.
Tillgången till företagshälsovård har minskat. Allra mest för kvinnor anställda i privat sektor. I Byggnads är de flesta arbetare män. Av förbundets 104 083 medlemmar är 1 221 kvinnor.
LO pekar i rapporten på flera möjliga åtgärder för att komma åt problemen i arbetsmiljön. Däribland kollektivavtal om arbetsmiljö, en stärkt arbetsmiljölag, ett starkare Arbetsmiljöverk och bättre arbetslivsforskning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klyftor ökar i arbetsmiljön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig