info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Ingvar byggde minikyrka till barnen

På lördag invigs en unik byggnad. Snickaren Ingvar Magnusson berättar om utmaningarna i att bygga en kopia av en befintlig kyrka.

Snickaren Ingvar Magnusson har lagt ner många timmar på minikyrkan. Foto: Maria Eddebo Persson

Snickaren Ingvar Magnusson har just blivit färdig med ett ovanligt projekt. På uppdrag av Härnösands stift har han färdigställt en lekkyrka för barnen i Fors och Ragunda.

Utmaningen var att tillverka en kopia av en befintlig kyrka, Ragunda nya kyrka.

– Jag skalade ner lekkyrkan till en tiondel av storleken på den gamla kyrkan. Sedan går ju inte allt att göra exakt, men 95 procent är som i originalet, säger Ingvar Magnusson.

Ingvar Magnusson är egenföretagare och har ingen tidigare erfarenhet av att bygga just kyrkor. Jobbet tog tid, uppskattningsvis mellan 400 och 500 timmar.

– Jag har byggt garage, carportar och lekstugor i alla år, säger Ingvar Magnusson. Men det här var nytt och det är mycket arbete bakom. Det var en utmaning att få till alla detaljer.

Kyrkan står färdig för lek.

Utgångspunkten var en ritning över Ragunda nya kyrka, som ursprungligen uppfördes 1861. Kyrkans ljusrosa färg efterliknar originalet. Taket i dubbelfalsad plåt är också autentiskt och gjort av en plåtslagare.

– Det är hela kyrkan som den ser ut på riktigt, säger Ingvar Magnusson. Allt är hantverksmässigt tillverkat, även stuprännorna är specialanpassade.

Inuti kyrkan finns tre bänkrader på varje sida, ett altare och en altartavla, allt i barnstorlek. Men även vuxna kan gå in. I mittgången mäter kyrkan nära två meter i takhöjd. Kyrkan rymmer hela 18 barn eller 12 vuxna, det kan sitta tre barn eller två vuxna i varje bänk.

Kyrktornet är runt fyra meter högt och de rundade kyrkfönstren är i plexiglas. Kyrkporten går att låsa, men det är inget vanligt lås.

– Det är ett gammaldags lås, med en ordentlig, stor nyckel i dörren, som låsen var på 1920-talet. Så nyckeln tappar du inte bort i första taget, skrockar Ingvar Magnusson.

När Byggnadsarbetaren talar med snickaren har han gått vidare till nya uppdrag och är i färd med att sätta upp ett garage. Men Ingvar Magnusson är stolt över kyrkan och ser fram emot invigningen. Det lär bara finnas en lekkyrka i Sverige som har byggts på liknande sätt.

– Biskopen i Härnösands stift kommer för att klippa band, jag har aldrig varit med om något liknande.

Barn idag kanske inte är fostrade i kristendomen som förr. Tror du att de kommer uppskatta den nya lekplatsen?

– Barnen ska kunna låna prästkläder och leka präst. Inuti kyrkan sitter en ringklocka som ringer om man drar i snöret. De kanske får en lite annan syn på saker, inte bara sitta med mobilen. Jag var förbi i förra veckan och många barn lekte där, så det känns väldigt bra tycker jag.

Originalet till höger står på andra sidan älven, en bit från församlingsgården där lekkyrkan nu står.
Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Ingvar byggde minikyrka till barnen