info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hittade begravd kullerstensgata: "Inget vi hade på rivningsplanen"

NCC lägger markvärme och stensättning i centrala Linköping. Men när de grävde upp Apotekaregatan hittade de en kullerstensgata 15 cm under asfalten. Det är bara ett av alla fynd som grävande byggare gjort i medeltidsstaden.

Henrik Karlsson, NCC i Linköping, var med och hittade fyndet som bara är toppen av isberget. Foto: Privat

Apotekaregatan är bara en av många gator i centrala Linköping där asfalten just nu grävs upp för att ersättas med ”historiska ytskikt”, alltså hällar och smågatsten. Men det visar sig att gatan redan var stenlagd, på 1800-talet.

– Vi blev väl lite överraskade, det var ju inget vi hade på rivningsplanen. Kullerstenen låg där, bara några cm under asfalten, säger Henrik Karlsson, platschef på NCC Linköping.

Kullerstensgatan man hittade den här gången är inte så gammal och historiskt värdefull, så den grävs helt enkelt bort. Men i samband med andra ombyggnationer har man gjort ett antal andra fynd under Linköpings gator.

– Ja, allt ifrån kammar från medeltiden till skelett. För ett par år sen byggde vi om Hospitalstorget, som ligger på en anslutande gata. Där hittade vi ett Franciskanerkloster. Då blev det en stor utredning, säger Marie Fredin, projektledare på Linköpings kommun.

Under entreprenadtiden gjordes ytterligare ett antal fynd. Krångligt för byggarna, men viktigt för Linköpingsborna, eftersom man räknar Linköping som en stad från grundandet av klostret.

– Vi visste att klostret uppfördes 1287, men inte var det låg. Vi trodde det att de kanske hade legat i utkanten av staden och så låg det direkt under våra fötter!

Ruinerna efter klostret grävs försiktigt fram under torget. Foto: Linköpings kommun.

Byggare som gräver i Linköping får räkna med att fortsätta hitta saker under medeltidsstadens gator.

– Det ligger mycket fyndigheter kvar. Vi gräver egentligen väldigt ytligt, så man vet inte vad som ligger längre ner. På torget finns det garanterat kvar gravar och strukturer från klostret, säger Marie Fredin.

Många av fynden har varit rester av gamla gårdar, källare eller bruksföremål. Andra har varit lite mer magstarka.

– De grundaste gravarna vi hittade låg bara 50 centimeter ner. Det var lite makabert ibland. Vi hittade till exempel en vattenledning från 50-talet som man lagt ner tvärs genom ett skelett! Man hade tagit bort skallen och där låg ledningen, resten av kroppen hade man låtit ligga kvar.

– Nu efteråt går man ju och tänker på vad man trampar runt på. Vi vet ju inte vad mer som finns där under…

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hittade begravd kullerstensgata: "Inget vi hade på rivningsplanen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig