info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här hittade dom guldtackorna för 11 miljoner – byggjobbarnas egna ord

I samband med en husrenovering i Mölndal hittade två byggjobbare 10 kilo guld i ett lönnfack på vinden. Här är deras egna ord om upptäckten.

Byggjobbare hittade guldtackor i lönnfack
Byggjobbarna kontrollerade en fuktskada men hittade istället guldgömman. Foto: Polisens förundersökning

”Ville inte att det skulle komma i fel händer”. Så säger en av de två byggjobbarna i polisens vittnesförhör efter den minst sagt ovanliga upptäckten i oktober förra året. Det som blev startskottet på en snårig och uppmärksammad historia.

I korthet började allt med att byggnadsarbetarna från ett byggföretag i Göteborg åkte till en villa i Mölndal i samband med ett renoveringsarbete. Efter att ha blivit färdiga med rivning av kök tog de en paus och bestämde sig för att titta hur det såg ut på vinden, eftersom även taket skulle renoveras.

LÄS ÄVEN: Rörisens galna fynd i väggen

Hittade lönnfack

Vid en av trapporna fanns det en liten lucka, som ledde vidare upp på vinden. Byggjobbarna gick upp och kollade i ett utrymme som var som en garderob.

”Där såg vi en fuktskada” säger en av byggjobbarna i förhör och förklarar vidare att de ryckte loss en hyllskiva.

”Där bakom såg man att det fanns ett utrymme. Där inne låg den gröna filten och under filten låg påsarna. I påsarna låg guldet. Vi kollade vad det var, blev chockade och nervösa”, säger den andre byggjobbaren.

Byggjobbare hittade guldtackor i lönnfack
Här gjorde byggjobbarna guldfyndet. Foto: Polisens förundersökning

De två hantverkarna visste först inte vad de skulle göra. Men då de inte ville att guldtackorna ”skulle hamna i fel händer” bestämde de sig för att ta med sig ädelmetallerna hem. Dagen efter beslutade de sig för att lämna in guldet till polisen. Totalt handlade det om 10 kilo guld och 4 kilo platina till ett värde av cirka 11 miljoner kronor.

Många vill ha guldet

Vem som ska få guldet är ännu inte klarlagt. Guldtackorna finns hos polisen. I samband med att åklagaren lade ner en förundersökning om att guldtackorna kunde kopplas till ett brott valde tingsrätten att häva beslaget av guldet. Men Tingsrätten hade i sitt beslut inte angett till vem guldet skulle lämnas ut. Detta eftersom det är flera parter som har gjort anspråk på föremålen:

  • Ägaren till fastigheten, en humorgrupp, tyckte att guldet tillhörde fastigheten och därmed var deras.
  • Säljaren till huset ansåg att guldet tillhör honom, då han hade fått villan i arv av sin mor. Hans föräldrar, som tidigare bott i huset, var de som kan ha gömt ädelmetallerna, enligt säljaren.
  • Säljarens syskon tycker att guldet tillhör dem. Deras mor hade mycket riktigt gett huset till säljaren i arv, men guldet kan omöjligt ha ingått i gåvan, menar syskonen.
  • Byggjobbarna tyckte först att de skulle få behålla guldet enligt lagen om hittegods, men har nu ändrat sig. Precis som i tidigare polisförhör säger de bara att de ”vill bara att guldet ska hamna i rätt händer”, enligt P4 Göteborg.
Byggjobbare hittade guldtackor i lönnfack
Några av de guldtackor som hittades. Foto: Polisens förundersökning

Frågan om vem som har rätt till guldet kommer att avgöras i en civilrättslig process.

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med en av byggjobbarna som inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här hittade dom guldtackorna för 11 miljoner – byggjobbarnas egna ord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig