info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grävmaskinist släckte Eslöv: "Händer lite nu och då"

En maskinförare grävde av en kabel och det blev mörkt i Eslöv. Enligt erfarne maskinföraren Conny Kolsjö är detta något som händer med jämna mellanrum.

Fenomenet med avgrävda strömkablar är relativt vanligt förekommande, enligt maskinentreprenören Conny Kolsjö. Foto: Mostphotos/Privat

I fredags slogs elen ut för 1 326 kunder i Eslöv, något som Skånska Dagbladet rapporterade om. Strömabrottet berodde på att en grävmaskinist kapat en kabel.

– Det är en grävmaskinist som har grävt av en kabel. Han ringde in och berättade detta. Vi har fått ned antalet strömlösa till 410. Det tar såklart lite tid att få allt på plats. Men vi hoppas att kunna åtgärda problemet inom den närmsta tiden, sade Mattias Brage, presschef på Kraftringen, till Skånska Dagbladet.

Vad som var orsaken i det här fallet är oklart. Conny Kolsjö, erfaren maskinentreprenör från Hölö utanför Södertälje, vill inte gissa vad som hände men säger att fenomenet med avgrävda strömkablar är relativt vanligt förekommande.

– Det händer lite nu och då. Det finns olika orsaker till det. Ledningsägarna hävdar stenhårt att det är maskinentreprenörernas fel, eftersom vi gräver och de tycker att man ska begära ut utsättning (ledningsritning), men det är inte alltid utsättningen stämmer. Sedan tar det också ofta väldigt lång tid att få utsättningen, säger han.

Conny Kolsjö anser att elbolagen ofta sköter nedgrävningen av kabel korrekt. Däremot ser han ett enormt problem med hur fiberkablar grävs ner.

– När jag rensar diken hänger ofta fibern i luften efteråt. Man gräver inte ner kablar efter de normer som finns, utan skjuter över ansvaret på markägare, som måste ta ut utsättning. När vi ska gräva en sträcka någonstans kanske det tar två timmar, där det borde ta fem minuter.

Så fiberbolagen har en del att jobba på när de gräver ner kabeln?

– Fibern är under all kritik. Det kommer att gå sönder så fruktansvärt mycket fiber i framtiden. Att det blir stopp i fibernätet kommer att bli mer regel än undantag, utifrån hur det har blivit nedgrävt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grävmaskinist släckte Eslöv: "Händer lite nu och då"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig