info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grävde grund - hittade hemlig bunker

Grävmaskinisterna blev rejält överraskade när de gjorde markarbetet inför ett husbygge. De råkade gräva fram en hemlig fortifikationscentral från kalla kriget.

Kvarteret Husaren i Örebro är nominerat till årets bygge 2017. När kvarteret byggdes, upptäckte platschefen något som han aldrig varit med om tidigare.
– Vi skulle schakta bort cirka fyra meter jord ner till berggrund. Då stötte vi på ett plåtlock. När vi fortsatte att gräva runt omkring stötte vi på betong. När grävmaskinerna fortsatte från andra hållet var där också betong. När vi schaktat bort jorden såg vi att det var ett 60 kvadratmeter stort betongrum, och plåtlocket var själva luftintaget till utrymmet, berättar platschefen Robert Krohn, på NA Bygg.
I betongkonstruktionen fanns en trappa, men ingen kunde ta sig ner och undersöka utrymmet eftersom det blivit vattenfyllt.

”Minst sagt förvånade”

-Vi blev minst sagt förvånade. Detta fanns ju inte på ritningarna, beställaren visste inte vad det var, säger Robert Krohn.
Att ingen visste var inte så konstigt. Anläggningen tillhörde Fortifikationsverket och var hemlig. Senare kunde en gammal televerksarbetare avslöja vad bunkern använts till. I lokaltidningen Närkes Allehanda berättade Börje Lindquist att han 1967 fick order att ta ner en gammal militärväxel där.
-Det var en vaktmästare som slussade oss ner. Det var en brant trappa och flera lås på dörrarna. Där fanns ett växelbord och mikrofoner. Tanken var att man skulle sitta där och skicka meddelanden, säger Börje till tidningen.

Militärens telenät

Kablarna som drogs ner till bunkern var hemliga och sköttes av den avdelning inom Televerket som ansvarade för militärens telenät. Bunkern byggdes under kriget, men 1967 fattade man beslut om att riva sambandscentralen.
Platschefen Robert Krohn berättar att bygget sinkades något eftersom man fick bila bort hela konstruktionen.
-Det blev en tilläggsbeställning eftersom det inte fanns med i kalkylen, säger Robert Krohn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grävde grund - hittade hemlig bunker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig