info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Gatunamnen från bygget – kolla vilket yrke som toppar

Snickare, murare, plåtslagare eller något helt annat yrke. Här ”avslöjar” Byggnadsarbetaren vilka byggyrken som fått namnge flest gator i landet.

Precis som att kärt barn har många namn finns det ofta flera olika namn på ett och samma yrke. Exempelvis snickare och träarbetare. Eller varför inte den lite äldre benämningen, timmerman, som arbetade mer med grovt virke. I grunden är alla tre samma yrke, men för enkelheten skull har vi räknat de som enskilda yrken i den här genomgången. Däremot har vi lagt ihop alla de olika varianter på gatunamn som finns för respektive yrke. Ett exempel är plåtslagare. Det finns bland annat Plåtslagarvägen, Plåtslagargatan, Plåtslagarevägen och Plåtslagaregatan. Alla hamnar de såklart under yrket plåtslagare.

Det yrke som toppar listan är snickare. I landet finns det 114 gator som har snickare med i namnet i någon form. Och med den siffran krossar snickarna arbetskamraterna som kallar sig för träarbetare. De får nöja sig med en gata – nämligen Träarbetargatan i Kiruna.

Men tillbaka till topplistan. På andra plats kommer ett klassiskt byggyrke. Nämligen målare som fått ge namn till 81  gator.

Och på tredje plats murarna med 75 gator. Kan verka mycket med tanke på hur glest det är med murare på byggarbetsplatserna idag. Förklaringen är enkel – yrket är gammalt och förr i tiden när många gator fick sitt namn var det betydligt vanligare med murare på bygget än vad det är idag.

Maria Ramelius på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg arbetar med att plocka fram vägnamn i Helsingborgsområdet.

– Det finns ofta en historisk koppling till vilket namn en gata har. Det kan ha varit någon verksamhet i området tidigare som lyfts fram. Här i Helsingborg har vi nu äntligen fått en gata uppkallad efter Nils Poppe. Vi har ett exploateringsområde nära Allerums kyrkogård där han ligger begravd. Den längsta gatan heter Nils Poppes väg och gatorna runt omkring har fått namn från några av hans karaktärer.

I just Helsingborg finns det även ett exempel på ett byggyrke som gett namn åt en gata av en historisk anledning. Det handlar om Kranföraregatan.

– Gatan ligger i Norra Hamnen där det byggdes bostäder 1996. Det var då Kranföraregatan fick sitt namn. Det var tidigare ett industriområde med järnvägsspår och kranar. I området finns det flera gator som fått namn efter yrken som arbetat i hamnen. Jag tror att man har tänkt så.

17 byggyrken finns med på listan. De flesta har bara en eller ett par gator. Som till exempel takläggarna som har förärats med en gata i Norrköping och en i Lycksele. Eller rörmokarna som har en gata i Vansbro.

Men många byggyrken finns inte med. Nu väntar vi spänt på Ventilationsisolerargatan och Rörisolerarvägen…

Byggyrken med flest gatunamn

Snickare 114

Målare 81

Murare 75

Timmerman 64

Plåtslagare 29

Stenhuggare 26

Maskinister 14

Sprängare 13

Bergsprängare 7

Elektriker 3

Takläggare 2

Anläggare 2

Plattsättare 1

Kranförare 1

Golvläggare 1

Rörmokare 1

Träarbetare 1

Källa: Eniro

Cenneth Niklasson
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC