info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Finsnickarens heltidsjobb i två år: Återställ Wallenbergvillan!

Elias Kvarnsmyr genomför sedan två år tillbaka ett ”litet” renoveringsuppdrag – att återställa en 600 kvadratmeters trävilla från 1896 till ursprungsskicket. Och han har utfört det mesta av arbetet själv.

Elias ”lilla projekt”.

Den ståtliga villan i Saltsjöbaden i Nacka har en gång i tiden ägts av en Wallenberg. Under årens lopp blev den alltmer nergången, både av tidens tand och genom felaktig renovering.

Den ståtliga villan ska renoveras från topp till tå. Till höger huset som det såg ut 1896.

För drygt två år sedan köptes den av den nuvarande ägaren, som började leta efter någon som kunde återställa huset till dess forna glans. Han hittade Elias.

– Jag åkte ut för att kika och insåg att det här är inte vilket jobb som helst, för en privatperson är det ett livsprojekt, säger Elias Kvarnsmyr.

Han började med att riva ut slitna delar och gamla felrenoveringar. Sedan grävde han ut 70 kvadratmeter källare (för hand!) för att skapa en gillestuga som heter duga.

– Det var otroligt märkligt. Källaren var inredd med bland annat en scen, men det var bara 170 cm i takhöjd! Vi sänkte golvet tills takhöjden låg på 260 cm och så gjöt jag en grund med väggar för att hålla jordmassorna på plats.

Golvet i källaren sänktes för att skapa en rejäl takhöjd.

Sedan var det ”bara” att lägga om hela innergolvet, handskrapa alla foder samt byta fasaden, som var täckt med spån och fiskfjäll. Den hade de förra ägarna blästrat av och målat med plastfärg.

Fasaden har fått ny skrud.

– Det gick inte att rädda, vi fick byta allt. Jag beställde 10 000 spån och monterade dem, ett efter ett. Varje spån skiljer sig lite i storlek, så man får hela tiden hålla ögonen på vad man gör. Jag försökte ta in folk att hjälpa mig, men det är en ovanlig teknik som tar tid att lära sig för att det ska bli bra.

Elias är finsnickare i grunden. Han har tillverkat möbler och renoverat båtar. Den yrkeskunskapen och sin uppfinningsrikedom har han haft nytta av i det okonventionella projektet.

– Det finns ju inga ritningar och huset har byggts om i omgångar. Man hade till exempel byggt en trappa mitt i huset som vi rev ut. Jag beställde en stålkonstruktion till golvreglarna. Den håller upp hela kåken inifrån. Annars skulle den kunna falla som ett korthus.

Elias beställde 10 000 spån.

Arbetet har tagit två år hittills, men nu börjar det närma sig slut.

– Ja, det har varit en resa. Nu är det bara kök och badrum kvar…

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Finsnickarens heltidsjobb i två år: Återställ Wallenbergvillan!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig