info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackets SD-policy

Kan man vara med i facket och samtidigt aktiv i Sverigedemokraterna? Byggnadsarbetaren tog sig ett snack med Torbjörn Hagelin, förbundssekreterare i Byggnads.

Vad är det egentligen som gäller?
– Vi kan inte neka någon medlemskap i Byggnads men vår policy är att personer som är medlemmar i Sverigedemokraterna aldrig ska få några förtroendeuppdrag. Har de uppdrag sen tidigare ska de bli av med dem.

Varför har ni den policyn?
– Sverigedemokraterna stödjer inte våra grundvärderingar. Även om det gjort om sitt partiprogram är det samma främlingsfientliga grundsyn som finns kvar. Förbundets uppfattning är att vi aktivt ska jobba mot det.

Har ni prövat er policy om att SD-medlemmar inte får ha förtroendeuppdrag juridiskt för att se om den bryter mot föreningsrätten?
– Nej, det har vi inte gjort. Det är bara ett beslut från förbundsledningen.

Är det verkligen fackets uppgift att jobba mot ett parti? Moderaterna stödjer väl inte heller Byggnads värderingar i alla lägen?
– Det är en svår fråga, framförallt sedan SD blev ett riksdagsparti. Men det är just deras människosyn som vi vänder oss mot. Dessutom tror jag inte att det är så många moderater som sitter på förtroendeuppdrag.

Drygt tio procent av Byggnads medlemmar röstade på SD i senaste valet. Varför det?
– Jag tror att det beror på att Sverigedemokraterna har tagit frågan om att behålla jobben i Sverige och spelar ut det mot utländsk arbetskraft. Men vi byggnadsarbetare ska inte vända oss mot varandra utan mot företagen som utnyttjar arbetskraften.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackets SD-policy

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig