info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ett klassiskt hantverk: "Något mer än att montera Ikeakök"

Riv inte i onödan. Det är filosofin för ”ekosnickaren” Leif Persson som tar tillvara och återanvänder gamla kök. 

Leif Persson bygger om kök med gamla detaljer. Till höger syns fler av Leifs projekt: En lucka med råglas och på bilden under har snedskåpet förlängts med platsbyggda hyllor med glasluckor. Även underskåpen är platsbyggda. Foto: Privat

Hur kom du på idén att återanvända material vid köksrenoveringar?

– Jag har varit engagerad i miljöfrågor sedan ungdomen och alltid försökt tänka resurssnålt. Innan jag startade eget jobbade jag på Malmö stadsteater med scendekor. Sedan flyttade jag till Värmland och började bygga om pubar. Ett gjutjärnsgolv kunde bli en bardisk. Sedan flyttade vi till Stockholm, men alla kontakter var i Värmland och jag hade inga jobb. I trapphuset mötte jag en granne som ville renovera sitt 40-talskök, men ingen kunde göra det. Jag erbjöd mig och plötsligt ville en annan granne också ha hjälp. Nu är det en uttalad profil, med grundfilosofin att göra så lite som möjligt och inte riva i onödan.

Det är framför allt kök du jobbar med?

– Ja, jag ritar oftast om hela kök utifrån kundens önskemål. Det kan vara någon som bor i ett 40-talshus och vill ha ett originalkök för att det passar bättre. I början hade jag mer retrointresserade kunder. Nu är det fler som har ett miljötänk.

Vad är charmen med de här köken?

– De håller i en livstid. Är något trasigt kan du laga och slipa.

Ge några konkreta exempel på dina lösningar.

– Gamla fönster kan bli fina luckor till ett vitrinskåp. Några utkastade balkongdörrar blev en skiljevägg. Ett gammalt skänkskåp kan bli en ny köksbänk.

Vad jobbar du med just nu?

– Ett kök i ett radhus byggt tidigt 1950-tal men med kök från 2000-talet, inte ens 20 år gammalt och helt passé. Här är det en tredjedel återbruk. De boende har tagit hand om gamla skåp från andra hus
i området och sparat i garaget. Allt har inte gått att använda, resten nytillverkar vi. Vi kompletterar gammalt med moderna lösningar.

Hur är konkurrensen?

– Nästan obefintlig. Jag har dubblerat verksamheten på senare år och har större efterfrågan än jag kan leverera. Tydligen är hantverkare i Stockholm inte så intresserade. Det är ett mycket mer klassiskt hantverk än att montera Ikeakök. I mina ögon är det ett roligare jobb med mer intressant problemlösning. Jag hoppas att återbruk blir vanligare, det skulle inte vara någon ovälkommen konkurrens.

Fakta

Vad byggs?

Köksrenovering i ett radhus i Bagarmossen, Stockholm.

Vad kostar det?

Skiftar utifrån kundens önskemål och platsens egenheter. En större renovering kan landa på mellan 150 000 och 300 000 kronor efter rotavdrag, för att rita och bygga ett större kök. Då ingår ofta en del annat, som att flytta en vägg eller byta ett golv. Kostnad för el och måleri tillkommer.

Arbetstid

Projektet i Bagarmossen pågår cirka 4 veckor. Då ingår rivning av gamla ytskikt, golvläggning, bygge av nytt kök, måleri, gipsning av väggar och tak samt elinstallation.

 

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ett klassiskt hantverk: "Något mer än att montera Ikeakök"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig