info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elever flyr yrkesgymnasiet

Antalet elever på bygg- och anläggningsprogrammet har minskat med 14 procent. Det visar ny statistik från skolverket.

Bygg- och anläggningsprogrammet tappar elever. Enligt preliminär statistik från skolverket går 14 procent färre elever i ettan på byggprogrammet i år i jämförelse med förra året. Detta är en minskning med med 800 elever.
Skolverket menar att det är en ganska kraftig förändring, om man tar hänsyn till hur det såg ut de två föregående åren, då antalet elever ökade med 1 procent.

Lärlingsprogram
Regeringen har inrättat särskilda lärlingsutbildningar inom byggprogrammet som på vissa håll fått hård kritik för att de inte håller måttet. Skolverkets preliminära statistik visar dock inte om det är det särskilda lärlingsprogrammet som tappat elever, eller om det är bygg- och anläggningprogrammet som fått färre elever. I vår kommer detaljerad statistik och skolverket kan få klarhet i vilka val eleverna verkligen gjort, på detaljnivå.

Vill ha bred bas
– Det vi kan konstatera är – att vi behöver gräva vidare. Vi utvärderar gymnasiereformen, men kommer också att ta reda på om det kan vara arbetsmarknaden, om eleverna vill ha behörighet till vidare studier. När vi talar om deras val är det många som framhäver att de vill ha en bred bas inför framtiden, säger undervisningsråd Karin Hedin på skolverket.

Yrkesprogram minskar i hela gymnasieskolan
2010 gick 35 procent av eleverna i årskurs 1 i något av gymnasieskolans yrkesprogram. Idag är den siffran 29 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elever flyr yrkesgymnasiet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig