info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De svartlistades av Skanska

2013-04-10: På Skanskas stämma i morgon redovisas 2,9 miljarder i resultat efter skatt. Samtidigt väntar brittiska arbetare på kompensation och en ursäkt, för att Skanska svartlistat dem.

66 000 arbetssökande kollades av Skanska under fem år. Det gjorde företaget till störst användare av det register över besvärliga arbetare som branschens jättar drev tillsammans. Det kunde räcka med att överklaga uppsägningar eller påpeka brister i säkerheten för att registreras och sedan nekas anställningar.
Enligt paret som administrerade svartlistningen under sexton år tenderade Skanska dessutom att göra ovanligt hårda bedömningar.

Hade svårt att få jobb

– Allt föll på plats, säger elektrikern Victor Williams om våren 2009 då den brittiska datainspektionen avslöjade registret.
Han är en av de svartlistade och hade länge undrat varför det var så hopplöst svårt att få jobb. Byggnadsarbetaren har träffat honom i London.
Att Skanska var så flitig användare av svartlistningsregistret framkommer i en större granskning som Byggnadsarbetaren har gjort av företagets internationella verksamhet. Hela granskningen publiceras i nästa vecka. Men vi bjuder på en tjuvtitt genom att redan nu publicera delen om Storbritannien.

Svartlistad: ”Jag höll ett öga på säkerheten”

I registret fanns uppgifter om 3 213 personer. Ett fyrtiotal företag hjälptes åt att föra in uppgifter om individerna och använde sedan registret för egna kollar inför anställningar.
I Victor Williams akt finns exempelvis Skanskas beslut om att inte låta honom jobba med renoveringen av försvarsdepartementet noterat. Förklaringen tycks finnas i en gammal anteckning där ett annat företag kallar honom ”bråkstake”. Själv säger han att han höll ett öga på säkerheten på den arbetsplatsen.
– Alla pratar om hur viktig säkerheten är, men i verkligheten svartlistas man, säger han.
Vi har också träffat två arbetare som visat akter där Skanska fört in information om dem.

Kräver kompensation och ursäkt

Från Skanska betonas att man vidtagit omfattande åtgärder för att försäkra sig om att historien inte upprepar sig, att svartlistningen är ett avslutat kapitel. Men arbetarna ser inte historien som avslutad. Fyra år efter att registret avslöjades driver de fortfarande krav på ekonomisk kompensation och en ursäkt.
86 arbetare är på väg till domstol med en grupptalan där de kräver ekonomisk ersättning. Skanska har nyligen också vittnat i en parlamentarisk utredning om svartlistningen.
I veckan kommer en grupp företrädare för arbetarna att besöka Stockholm, i samband med Skanskas årsstämma.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De svartlistades av Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig