info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De polska rivarnas miljardfynd – i rent guld

Det började som en vanlig dag på jobbet, men det oväntade fyndet satte guldkant på tillvaron...

De polska rivarna hittade en fantastisk skatt. Foto: Wikipedia

Den 8 juni 1985 började som en helt vanlig dag för rivarna i den sömniga småstaden Środa Śląska i sydvästra Polen. Några gamla hus skulle tas ner för att ge plats åt en ny myndighetsbyggnad. Men när byggdammet lägrat sig stod det snabbt klart att marken under rivarnas fötter dolde sig en skattkammare av sällan skådat slag.
”Skatten i Środa” är en av de största som någonsin hittats. Den tros ha tillhört den böhmiske 1300-talskejsaren Charles IV och värderas till omkring en miljard kronor.

Foto: Arkadiusz Podstawka/Muzeum Narodowe we Wrocławiu

Tusentals silvermynt
Totalt hittades omkring 3 000 silvermynt och flera regalier i renaste guld, inklusive en kungakrona med infattade ädelstenar. Men arkeologer är överens om att den ursprungliga skattegömman var ännu större. ”Företagsamma individer” misstänks ha fyllt fickorna innan myndigheterna hann fram till platsen. Vem vet, kanske fick några byggare i den dåvarande kommunistiska diktaturen en oväntad lönebonus?

Har du hittat något spännande på bygget eller vill du läsa om andras fynd? Klicka här för att gå med i Facebookgruppen Hittat på bygget! 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De polska rivarnas miljardfynd – i rent guld