info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"De får sämre löner"

Byggfacken kräver att Stockholm stad skärper sina rutiner och tillsynen blir bättre vid upphandling av entreprenörer. Samtidigt anklagar Elektrikerförbundet flera kommunbolag för att ha tagit in en oseriös entreprenör.

Flera fack i Stockholm; Elektrikerförbundet, Byggnads, Målarna, Fastighets och Seko kräver att Stockholms stad ska ha strängare regler vid upphandlingar och bättre tillsyn av entreprenörer. I dag finns inga krav på kollektivavtalsliknande villkor i den centrala upphandlingspolicyn, något som både facken och oppositionen vill ändra på. Man menar att dagen situation öppnar för att oseriösa bolag kan tas in.
Elektrikerförbundet anklagar också två kommunala bolag, Stockholmshem och Micasa, samt flera stadsdelsförvaltningar, för att anlita ett bolag som man menar inte är seriöst. Bolaget saknar kollektivavtal.

Sämre lön

-Enligt uppgifter från anställda får de sämre löner än genomsnittet, ingen arbetstidsförkortning, ingen restid- och reskostnadssersättning och lägre pensionsinbetalningar, säger Petter Johansson, ombudsman på Elektrikerförbundet region Mitt.
Enligt uppgifterna till Elektrikerförbundet har företaget också stora brister i elsäkerheten genom att delegering av ansvaret vid eljobb inte sköts på ett korrekt sätt. Han säger att facket underrättat både de kommunala bolagen och politikerna om detta, men det har hänt alldeles för lite.
Det aktuella företaget har tidigare haft kollektivavtal med Seko. Nu för Elektrikerförbundet diskussioner med företaget om att teckna ett nytt avtal.

Ska undersöka

Olof Klingvall, är marknadskommunikatör på Stockholmshem som upphandlat elföretaget och har ett avtal med detta sedan 2008.
-Vi får nu vidare följa upp uppgifterna från Elektrikerförbundet. Dels tittar vi på elsäkerheten, men vi är också angelägna om att våra leverantörer ska följa gällande kollektivavtal och lagar då det gäller de anställda, säger han.
Anders Nordstrand, vd på Micasa Fastigheter, säger att de på flera sätt försökt kontrollera Elektrikerförbundets uppgifter.
-Vi har haft en diskussion med arbetsgivaren som säger att de har kollektivavtalsliknande villkor. Vi har i dagsläget inte kunnat konstatera något som gör att vi har anledning att bryta upphandlingen, säger han.

Vita jobb-modell

Båda de aktuella bolagen har regler vid upphandlingar om att företagen som anlitas inte får åsidosätta lag, kollektivavtal eller motsvarande. Någon sådan regleringen saknas däremot centralt i Stockholms stad.
Före maktskiftet i Stockholms stad 2006 fanns en typ av policy som reglerade arbetstagares villkor enligt den så kallade vita jobb-modellen. Nu vill oppositionen med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, samt facken att den ska återinföras.
Enligt företrädare för Stockholms stad är det av rättsliga skäl inte möjligt att fullt ut kräva kollektivavtal vid upphandling.
-Men man kan ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor och det är ett steg på vägen, säger Petter Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "De får sämre löner"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig