info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare hittar nytt "Pompeji"

Ett nytt "Pompeji" har upptäckts i Vienne i sydöstra Frankrike. Byggnadsarbetare stötte på byn när de grävde i marken för att bygga ett nytt bostadshus.

Arkeologer talar om att fyndet är det mest fantastiska på 50 år och redan börjat prata om fyndet som ”Lilla Pompeji”, skriver Expressen. Det var när byggnadsarbetare grävde i marken inför uppförande av ett nytt bostadshus som man stötte på märkligheter i marken.

Läs mer: Grävde grund – hittade hemlig bunker

Vid utgrävningarna kunde man sedan se en hel by inklusive privathus som gemensamhetsinrättningar varav de äldsta dateras till första århundradet efter Kristis födelse. Vid utgrävningarna har man bland annat hittat en överklassvilla med framställningar av vinguden Bacchus och hans följare. Forskarna tror att byn var bebodd i 300 år och sedan övergavs av en eldsvåda.
Staden Vienne, strax söder om Lyon, är redan känd för sina många romerska lämningar, men med omfattningen av det nya fyndet blir det unikt.
– Det här är utan tvekan den mest exceptionella utgrävningen av en romersk plats på 40-50 år, säger arkeologen Benjamin Clement, som leder grävandet till The Guardian.

Läs också Jan om sitt skrämmande möte: ”Vi låg öga mot öga”

Läs mer: Lik som hittats av grävmaskinist identifierat

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare hittar nytt "Pompeji"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig