info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygghjälmen med kretskort: "Kollegan scannar vid olycka"

En ny bygghjälm ska inte bara rädda liv genom att skydda mot stötar och fallande föremål, utan även berätta om blodgrupp och sjukdomshistoria. Nyckeln: ett kretskort.

Så här kan det se ut när hjälmen scannas efter en olycka. Foto: Guardio Safety

Nawar Toma, vd på Guardio Safety, berättar att hans företag lanserade sin nya hjälm i höstas och att nyheten då var en innovation som kallas för MIPS.

– Den är framtagen av neurologer på Karolinska och forskare på KTH. Man reducerar riskerna för hjärnskador ordentligt genom ett lågfriktionsskikt inne i hjälmen som gör att vid en smäll med rotationsenergi riktas energin bort från hjärnan, säger Nawar Toma.

Nu har tillverkaren gått ett steg längre och med hjälp av ett svenskt start up-företag även integrerat ett kretskort i hjälmen.

– Man placerar en telefon mot hjälmen och får då fram den vitala information som har lagrats där, säger Nawar Toma.

Vilken information kan det handla om?

– Om en byggnadsarbetare till exempel råkar ut för en olycka, får en hjärtinfarkt eller blodpropp kan närmaste kollegan scanna av hjälmen och få fram den vitala informationen som är lagrad. Det kan till exempel vara blodgrupp eller om personen äter mediciner – den information som Räddningstjänsten och SOS Alarm efterfrågar.

Nawar Toma försäkrar att det inte finns någon strålningsrisk med att gå omkring med ett kretskort i hjälmen.

– Nej, när man placerar en telefon mot kretskortet får det ström via induktion och skickar den informationen som man en gång lagrade, säger han.

I samband med lanseringen av kretskortet i hjälmen presenterar Guardio Safety även hörselskydd med speciellt bullerskydd och möjlighet till nätuppkoppling, en produkt som kommer ut i höst.

Hur försöker ni få ut produkterna på marknaden?

– Vi jobbar mycket mot arbetsmiljöchefer och arbetsmiljöingenjörer för att få dem att förstå nyttan med våra produkter. Vi har redan avtal med Beijer, Prevex, Derome och flera av de andra stora återförsäljarna som har våra produkter i lager.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygghjälmen med kretskort: "Kollegan scannar vid olycka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig