info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bjarne bygger med sonen: ”Vi är uppe i 800 ton ställning”

Ställningsbyggaren Bjarne Vickman tar sonen till hjälp när han äntligen bygger på hemmaplan – ett jättejobb på universitetssjukhuset i Örebro.

”Ett bygge med otroligt bra kollegor”, tycker Bjarne och Sebastian som har jobbat ihop i tio år. Nu råddar de med att leda ställningsarbetet på sjukhuset i Örebro. Foto: Privat

Vad gör ni på bygget?

– Vi bygger ställningar till en ny sjukhusbyggnad och ett parkeringshus. Den nya sjukhusbyggnaden ska ha olika specialiteter som har med huvudet att göra, som kirurgi för käke, näsa och hjärna. Det blir 1 600 rum, varav 20 operationssalar.

Läs också Ellinor: ”Man får snirkla sig runt så gott man kan”

Hur länge har ni varit där?

– Sedan årsskiftet 2016/2017. Vi är uppe i 800 ton ställning nu. Jag och min son Sebastian kom hit som ställningsbyggare men nu råddar vi mer med att leda jobbet. Ibland har vi varit upp till 30 ställningsbyggare och vi har också fått olika tilläggsjobb, som att till exempel sätta plyfaväggar.

Vad gör ni idag?

– Mestadels servar vi murare och putsare med deras ställningar, det är också mycket rivning av ställningar. Sedan går vi runt och kollar säkerheten.

Hur är det att jobba med sonen?

Läs också "På anläggningsjobb blir vi som en familj"

– Vi har jobbat ihop i tio år och det funkar alldeles utmärkt. Han har bra arbetsmoral och är lättlärd. När han inte ville fortsätta skolan fick han följa med mig och jobba. Först var vi i Stockholm där jag jobbat i många år. Nu är vi äntligen på hemmaplan och har tio minuter hem och slipper timslånga köer.

Vad är svårast på bygget?

– Det är att vi har tredje part runt oss, verksamheten är ju igång på lasarettet och personalen går hela tiden genom bygget. Det är ganska tidskrävande och vi måste täcka in saker hela tiden, så inget material hamnar där det inte ska.

Fakta

Vad byggs?

En ny sjukhusbyggnad i Örebro.

Vem bygger?

Huvudentreprenör är NCC. Xervon, där ställningsbyggarna jobbar, är en av underentreprenörerna. NCC bygger även ett parkeringsgarage.

Vad kostar det?

Kontraktsumman för sjukhusbyggnaden är 1,5 miljarder.

Bygget färdigt: 2020–2021

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bjarne bygger med sonen: ”Vi är uppe i 800 ton ställning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig