info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

Lucka 1: Byggarna avslöjade brons hemlighet – hittade 121-årig present

När den gamla stenbron utanför skotska Kingussie skulle förstärkas gjorde byggarna ett oväntat fynd. I fundamentet hade någon gömt en plåtlåda – med en exklusiv present från förrförra seklet.
Konflikten i Östergötland har tagit ny fart. 200 byggnadsarbetare går nu på stupstocken

I hundratals år har Rutven Road Bridge i den skotska nationalparken Cairngorms, strax utanför Kingussie, trafikerats av fotgängare, hästekipage och slutligen bilar. När det 2015 blev dags att förstärka fundamenten gjorde byggarna på firman Morgan Sindall ett oväntat fynd.
Bland fundamentets tunga stenar hade någon gömt en plåtbox stor som en skolåda. Inuti denna present från en annan tid fanns en dagstidning från den 29 september 1894, diverse andra papper och – vilket väckte störst uppmärksamhet – en flaska 121-årig whiskey.

Världens äldsta whiskey
De bärnstensgula dropparna buteljerades alltså samma år som kung Oscar II invigde Norra stambanan, bröderna Lumière uppfann spelfilmen och Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap, Gais, bildades på Edlunds café på Storgatan 7.
Men byggarbetarna korkade aldrig upp flaskan. I stället donerades den till ett lokalt folklivsmuseum. Alkohol på jobbet är givetvis oförenligt med en bra säkerhetskultur – även om det handlar om världen äldsta whiskey.

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer