info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Fem månaders väntan på a-kassa

Andreas Vainikainen fick vänta i fem månader på att få a-kassa i Sverige efter att han förlorat jobbet i Norge. Orsak: väntetiderna i den norska byråkratin är extremt långa.

Andreas Vainikainen varnar nu andra från att åka till Norge.
– Jag kan inte rekommendera någon att ta jobb i Norge när man får vänta så här länge på a-kassa om man blir arbetslös, säger Andreas.
Andreas åkte till Norge i höstas. Arbetsförmedlingen satte press på honom att söka jobb i Norge, och han blev glad när han fick napp hos en stor norsk byggarbetsgivare.

Blev uppsagd

Andreas följde skolboken och gjorde allt rätt i kontakten med myndigheter, a-kassa, fack och arbetsgivare i Norge.
Men byggfirman gick dåligt och den 22 november permitterades han och senare sa arbetsgivaren upp honom.

Hänvisades till socialen

– Jag vände mig till A-kassan i Sverige men fick beskedet att A-kassan måste få intyget E301 från Norge först för att kunna betala ut pengar, säger Andreas.
– Jag fick vända mig till socialen för min försörjning sa de.
För att man ska få a-kassa i Sverige efter jobb i Norge måste den svenska A-kassan ha ett intyg (E301) från Norge. Blanketten intygar bland annat att socialförsäkringsavgiften betalats in under tiden personen arbetat i Norge. Avgiften motsvarar den svenska a-kasseavgiften.

Långa väntetider

Men den myndighet, NAV, som handlägger intyget, har runt 20 veckors väntetid innan ärendena över huvud taget börjar handläggas. Enligt Byggnads A-kassa finns det cirka 375 byggnadsarbetare som väntar på att få sina intyg från NAV just nu.
Handläggningstiderna hos NAV har varit ett problem under många år.

”Skandal” enligt a-kassan

Andreas Vainikainen frågar sig varför de ansvariga i Sverige inte löser problemet utan inblandning från Norge.
– Vi skulle bryta mot lagen om vi börjar betala ut pengar utan att ha fått E301, säger A-kassans chef Gunnar Dahlberg.
– Lagstiftningen är klockren på den punkten. Vi ser det här som ett jätteproblem. Det är skandal att detta har kunnat fortgå så länge

Lösning möjlig

Gunnar Dahlberg menar att politikerna i Sverige är fria att fatta beslut redan i morgon som kringgår problemet i Norge och därmed hjälper de arbetslösa.
– I Finland betalar man ut ett grundbelopp, i väntan på E301, bara för att ta ett exempel.

Personalbrist bakom köerna

Byggnads A-kassa hade i början av året ett möte med NAV, där man föreslog en förenklad hantering, men fick inget gehör. A-kassan erbjöd sig bland annat att ta över delar av handläggningen.
Chefen för NAV:s internationella avdelning, Thore Hansén, säger att väntetiderna beror på personalbrist.
– Men nu har vi omfördelat våra resurser och vårt mål är att få ner handläggningstiden till tre veckor under nästa halvår, säger Thore Hansén.
– Det är en lek med siffror och ingen tröst för dem som fått vänta i 28 veckor, utan inkomst, kommenterar rådgivaren Kjell Olsén uppgifterna. Han arbetar vid den svensk-norska informationstjänsten ”Grensetjänsten”, vars syfte är att göra det lättare för folk att ta arbete i båda länderna.

Fotnot: Andreas har ringt flera gånger i veckan och bråkat med NAV:s handläggare. ”Jag vägrade lägga på luren”, säger Andreas. I dagarna kom intyget.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC