info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lex Laval rivs upp

Lex Laval rivs upp. Regeringen har föreslagit nya utstationeringsregler i en proposition. Det meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) på en presskonferens i dag.

Lex Laval infördes 2010 av den dåvarande borgerliga regeringen. Bakgrunden var att EU-domstolen slagit fast att Byggnads stridsåtgärder mot lettiska Laval, i samband med ett skolbygge i Vaxholm 2004, varit otillåtna.
– Efter Lex Laval har det inte varit ett enda varsel. Man har gjort en lagstiftning så att facket inte ens kan kräva miniminivån för att nå ett fullt kollektivavtal, sa Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (s) på en pressträff idag.

Läs mer:
35 kronor i timlön för jobb åt Laval

Snedvrider konkurrensen

I Sverige finns ingen lagstadgad rätt till minimilön och facket har endast begränsade möjligheter att kontrollera vilka villkor utstationerade arbetstagare har. De föreslagna ändringarna i lagförslaget innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal i förhållande till utstationerade arbetstagare, med stöd av stridsåtgärder.
– Syftet med propositionen är att vi ska få ett mer effektivt och ändamålsenligt system att skydda utstationerade arbetstagare. Att utstationerade arbetskraft verkligen får de villkor som är minimivillkor i Sverige. Det är viktigt för individer, men också för svenska företag, annars snedvrider det konkurrensen på arbetsmarknaden, förklarar Ylva Johansson.

Läs mer: Ge större rätt till stridsåtgärder

Bevisregeln tas bort

Den viktigaste förändringarna är att bevisregeln tas bort. Bevisregeln innebär om ett företag kan säga att de har redan har villkor som motsvarar minimivillkor i svenska kollektivavtal, så får inte facket kräva något mer. Detta ändras nu i det lagförslaget som presenterades i dag.
– Nu ska man alltid kunna få till ett svenskt kollektivavtal, men med begränsningar som EU-rätten ställer. En facklig organisation kan ta till stridsåtgärder för att få till ett avtal, sa Ylva Johansson.
Under 2015 var antalet utstationerade till Sverige cirka 42 700. Under första halvåret 2016 hade 24 509 utstationerade arbetstagare ett pågående uppdrag i Sverige.

Väntas träda i kraft 1 juni

En majoritet av de utstationerade arbetstagarna finns i bygg- och anläggningsbranschen.
– Vi behöver utländsk arbetskraft, men det måste ske på lika villkor. Det måste finnas tydliga spelregler vad som gäller i vår bransch, sa Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab som var med på pressträffen på ett Peabygge i Stockholm i dag.
Lagförslaget har föregåtts av en lagrådsremiss som presenterades i mitten av december förra året. Lagförändringarna väntas träda i kraft den 1 juni 2017.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lex Laval rivs upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig