Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 15 december 2017 14:33

Dennis Andersson, snickare och medlem i Byggnads Skåne och Kommunistiska partiet: Vi behöver ett pensionsuppror

Att höja pensionsåldern för arbetare är djupt orättvist och feltänkt. Nu är det dags att agera, tycker insändaren Dennis Andersson. Vi med utsatta kroppsarbeten håller inte för att jobba ännu länge än idag.

Det är för djävligt att partierna kommit överens om höjd pension. Det visar hur långt ifrån verkligheten många politiker befinner sig – eller hur tajta banden är till Svenskt näringsliv. Byggnads måste agera.

Denna skit fick vi inte rösta om i förra valet. Inte ett enda parti i riksdagen gick till val på frågan om höjd pensionsålder. Helt enkelt för att de inte skulle ha fått en enda arbetarröst. Arbetare, kvinnor och män, med fysiska jobb är klara förlorare.

Vi behöver ett pensionsuppror och jag uppmanar alla människor och föreningar i Sverige att säga nej till höjd pensionsålder, somn ju följer med denna uppgörelse. Jag vill att Byggnads inte nöjer sig med att vara kritiska – detta måste stoppas!

Res i stället krav på att avskaffa pensionsbromsen, återbetala de 258 miljarderna som Göran Persson tog och förbjud pensionspengar på börsen. Vi behöver en politik som satsar på pensionärerna, inte miljardärerna!

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Personligen så tror jag allt handlar om att få så många som möjligt att dö innan pensionsuttaget börjar. Det för att allt fler skall kunna försörjas av allt färre.
  Det är helt klart dit man siktar. Man vill få människor att "slava" tills kroppen stänger ner eftersom det gynnar den heliga tillväxten. Stress och depression kommer att se till så att kommande generationer inte blir lika gamla som sina föräldrar. Samhällsekonomiskt är det en bättre affär att slita sönder individerna i grottekvarnen än att låta dem få några år av icke-produktiv livskvalitet.
  Vi går mot en mycket mörk epok i den Svenska historian. En tvättäkta dystopi.
  Och självklart går beslutsfattarna i frågan dvs. regering och ansvariga riksdagsledamöter fria från dessa extra år. Medans dumma Svensson irriterar sig över senaste "Lets dance eller På spåret". Surt sa räven.
  Mvh
  Hasse Timmerman

 2. Detta är helt makalöst!!!

  När det gäller OSS så är det helt knäppt tyst i dessa trådar. Vart är ni som annars skriver spaltmeter med inlägg?

  Ynkligt!!!

 3. Det är väl helt okey att höja pensionsåldern till upp mot 70 års åldern i värsta fall verkar det som! i varje fall när man går in på denna förnäma tidning som följer byggnadsarbetarnas vardag i både sol och snöslask. Kan en hel yrkeskår tycka att det är okey att en arbetarregering höjer pensionsåldrarna för den grupp som sliter ut sina kroppar?
  Tydligen verkar det så eftersom kommentarerna lyser med sin frånvaro.
  I samma stund som jag sett dessa tomma kommentatorsfält kan jag bara tänka mig hur det hade sett ut om denna höjning av pensionsåldern kommit under en borgerlig regering......
  Inte mycket till kamplusta kvar hos en tidigare stark och stolt yrkeskår, men ni kommer få bita i det sura äpplet när ni blir äldre.
  Ha det bra i vinter Sverige.

  Mvh
  Klasse Kranis

 4. Så här ser förslaget om höjd pensionsålder ut:"Åldern för tidigaste uttag av pension höjs från 61 till 62 år, och inom några år till 63 år.
  65-årsgränsen för till exempel garantipension höjs till 66 år.
  •Den som vill ska ha rätt att jobba fram till 69 år, jämfört med dagens 67.
  •Tjänstepension och privat pension får tas ut först vid 62 år, jämfört med dagens 55".

  Detta förslag - för det är ännu ett förslag som minst 5 partier har att ta ställning till.
  Motiveringen för detta förslag är att vi lever längre och därmed ska fler ha pension under en längre tid. Dessa pensioner ska betalas av oss som jobbar och bor i detta land.

  Det är alltså inte som sign "Klasse Kranis" tror att detta är ett "påhitt" av ett enskilt arbetarparti. Detta beslut måste leva under lång tid. Därför är det viktigt att flera partier är överens om detta.
  Sten "fd Kranis" han också!

 5. @Sten Jonsson

  Du ser inga problem med detta förslag?

 6. Helt OK med höjd pensionsålder för tjänstemän som endast har "sittande" arbete samt politiker dock ej för vanligt folk som sliter ut sig med diverse arbeten för att samhället skall fungera såsom vård o omsorg, byggnadsarbetare, renhållningsarbetare o.dyl: Folk har kanske jobbat mer än sitt halva liv för att sedan, ja man vet ju aldrig. Undras hur det ser ut i övriga EU, vi minns Grekland, Italien också vidare.

 7. Jag tycker att de som redan är pensionärer solidariskt ska vara med och betala in en del av sin pension till blivande pensionärer. De som är födda på 40 och 50-talet har verkligen snaskat i sig hela gottepåsen medans vi som är födda på 60,70, osv-talet måste arbeta tills döden knackar på dörren. Men det klart solidaritet gärna men bara det inte drabbar min egna plånbok resonerar alla gamla pensionärer som levt ett liv där de både fått gå i tidig pension samt levt under epoken med helt fulla ränteavdrag.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se