Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 1 september 2017 11:00

Tommy Carlsson, Malmö: Tiggeriförbud gör livet svårare för redan utsatta romer

Genom att förbjuda tiggeri gör vi livet värre för det mest utsatta. Att särbehandla romer är tyvärr en mörk tradition i Sverige. Nu har Sverigedemokraterna och de borgeliga partierna i Vellinge kommun sett till att det blir verklighet igen.

Vellinge kommunstyrelse förbjuder tiggeri. Det var tre partier i kommunstyrelsen som röstade för ett tiggeriförbud: Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Sverige har en mörk antiziganistisk historia där myndigheter och kyrkor gjorde livet så odrägligt som möjligt för romerna, så att de skulle åka därifrån. En mörk tradition som nu Vellinge vill föra vidare.

Sala var första kommunen i landet som införde förbud mot tiggeri på allmän plats.

Detta satte länsstyrelsen sedan stopp för, eftersom ett förbud inte ansågs förenligt med ordningslagen. Vellinge vill nu komma runt detta genom att begränsa förbudet till några utvalda områden. Kreativiteten vet inga gränser när det gäller att ansätta de svagaste i samhället.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Tommy Carlsson du får gärna rätta mig om jag nu har fel, men de romer du nu pratar om är inte något annat det lands problem där de kommer i från och där med är det inte mer än rätt med just förbjuda tiggeri. Själv klart ska vi hjälpa folk som flyr från krig mm mm men att vi ska ha tiggare som tar sig från Rumänien och lever helt utanför samhället är inte något jag kommer att sympatisera med Sverige för som det är nu bygger de bara upp ett utanför samhälle och gör inte något för att bidra för Sveriges välfärd i form av att jobba. Och med det sagt det är skillnad på tiggare och importerade tiggare.....

 2. Vi hjälper inte folk som flyr undan krig vi hjälper folk som vill ha våra bidrag.

 3. Ibland blir man både förvånad och lite upprörd över hur någon - i detta fallet Fredrik Toolanen sprider okunskap och dumheter i sitt inlägg från d 17 september.
  Ser du inte på TV hur det är i de länder som folk flyr från Fredrik? Eller är det så att du är så renons på medmänsklighet som ditt inlägg bevisar?

  Sedan är det också så att våra system där vi tar emot flyktingar prövar varje enskilt fall. De som inte uppfyller kraven får åka hem igen

 4. Så här är det Fredrik Toolanen jag har en grabb boende hemma vid mig han har skrivits upp till 18 år han har 1800 ungefär i månaden och om du har en fungerande hjärna kan du räkna ut att han inte har råd vare sig till mat eller husrum med andra ord står jag för mat tvätt el de som är dyrast och det gör jag av min pension jag har inte ett öre för att jag har honom men grabbens föräldrar och bror är mördade av talibaner. När jag pratade med migrationsverket och kommunen om att ha en viss ersättning för hyra då skyller de på varandra och säger att han ramlat mellan stolarna. Så det är de bidragen som du pratar om då eller?

 5. Det år så Jimmy att genom historien så har romer blivit förföljda i hela Europa men det är ju populärt i dagens samhälle att sparka på den som redan ligger alltså har vi inte lärt oss någonting. Den som inte vill ge något låter bli men det kanske är så att man mår dåligt av att se folk bli tvingade att tigga själv brukar jag resonera så att kan jag gå in i affären och handla för 500 kr så kan jag åtminstone ge en tia i koppen och har jag inte den i ficka då går jag förbi. Du skall aldrig tro att folk förnedrar sig till att tigga allmosor av någon om de inte ser det som sista utvägen. Hur skulle du göra själv och om du vet någon som vill anställa dom i stället så vore det ännu bättre.

 6. @Sten Jonsson

  Under vilken sten bor du under?

  Flyr från vad?

  "Under budgetperioden 2007 till 2013 avsatte EU 184 miljarder kronor till Rumäniens utveckling. 32 miljarder kronor av dem kunde användas för utbildning, sociala insatser och för att hjälpa landets fattiga – däribland romer."

  http://hotpot.se/politik/471-miljarder-kr-till-rumanien-fran-eu-mest-fran-svenskar-varfor-hjalp-i-sverige/

  "17 000 personer är försvunna efter att ha fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Det är en ökning med 5 000 jämfört med förra året. Polisen varnar nu för att "skuggsamhället" växer när man inte hinner med alla ärenden"

  "Nästan 80 procent av de ärenden som hamnar hos oss är avvikna innan vi får ärendet."

  http://www.dagensjuridik.se/2017/09/17-000-forsvunna-enligt-polisen-skuggsamhallet-vaxer-med-asylsokanden-som-fatt-avslag

 7. Vart tog ni vägen? Semester? Glömt bort tråden?

 8. Det handlar om två saker:
  Sverige måstelämn EU
  Stoppa tiggeriet från de rika

  Läs min insändare i TA om detta
  http://www.trelleborgsallehanda.se/debatt/tiggeriet-fran-de-rika-maste-genast-fa-ett-stopp/

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 329
Ja, flera gånger 261
Nej, aldrig 60

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se