Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 25 augusti 2017 13:00

Yrkesarbetarna på MTA Bygg och anläggning, region Skåne och Halland: Tafsa inte på populär lönemodell

MTA Bygg & anläggning i Skåne skippar ackord men delar ut bonus baserat på vinsten. Det har gett 96 procent nöjda medarbetare. Men nu säger facket att den lönemodellen strider mot byggavtalet. Är vår önskan inte värd något för facket, undrar yrkesarbetarna på företaget.

Som medlemmar i Byggnads och byggnadsarbetare har vi alltid tänkt att facket står på vår sida och att vi tillsammans är starka i kampen för våra rättigheter.

Men nu står vi kollektivanställda på MTA Bygg & anläggning inför en märklig konflikt.

Vi vill ha en lönemodell som våra egna regionala ombudsman motsätter sig. Vårt förtroende för dessa ombudsmän, särskilt den i Skåne, är tyvärr lågt just nu.

I en undersökning som gjordes i samband med MTA:s deltagande i tävlingen "Great place to work", som varje år utnämner Sveriges bästa arbetsplatser, angav 96 procent av de anställda att de var nöjda med lönemodellen som MTA har. Som anställda får vi varje år dela på 25 procent av företagets vinst, vi har en rad löneförmåner – unika för branschen – och vi trivs med det.

Många kommer till MTA för att de är tilltalade av lönemodellen med bland annat en årlig bonus. Vi bidrar, trots att vi inte tillämpar ackord, till löneglidningen med våra lönenivåer, men också till en bransch med bättre villkor för knegarna.

Nu när vårt eget fack motsatt sig vårt lönesystem och vårt avtal så undrar vi: är vår önskan inte värd något? Har vi missat något som ni inte vill förklara för oss? Vi undrar varför det avtal som funkat i sju år helt plötsligt betraktas som ett avtalsbrott? Vi undrar varför Byggnads Skåne motsätter sig att vi ska få en extra slant varje månad för att ha samma lön som våra Halmstadskollegor? Vi undrar på vilket sätt vårt avtal strider mot byggavtalet?

Historiskt sett har facket behövts för att ta kampen mot företagen. Det är med förvirring och vrede vi upplever att situationen nu är den omvända. För att inte riskera medlems- och förtroendetapp inom Byggnads önskar vi svar på våra frågor och rätten att själva styra över vårt lönesystem, med vårt fack i ryggen.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Vem är det som står bakom denna insändare?

  "I en undersökning som gjordes i samband med MTA:s deltagande i tävlingen "Great place to work", som varje år utnämner Sveriges bästa arbetsplatser, angav 96 procent av de anställda att de var nöjda med lönemodellen som MTA har."

  Hur många yrkesarbetare har MTA anställda? Hur många av de deltog i undersökningen?

  "Som anställda får vi varje år dela på 25 procent av företagets vinst"

  Är det enbart yrkesarbetare som delar på 25% av vinsten? Hur många kronor får man i andelen? Ta exempel från dessa 7 år.

  "vi har en rad löneförmåner – unika för branschen – och vi trivs med det."

  Vad är det för övriga löneförmåner ni har som är unika för branschen?

 2. Vi som står bakom är alla yrkesarbetare i MTA, medlemmarna i region Skåne och Halland. Vår signatur står förvirrande nog högst upp i vår insändare istället för längst ner.

  MTA har 180 st yrkesarbetare anställda och i undersökningen till "Great Place to work" deltog 100%.

  Alla anställda delar på vinsten, tjänstemännen också. 2010-2016 blev utfallet 8-13 kr extra per arbetad timme. När bonusen utbetalas kan du välja att antingen ta ut den eller placera den i en pensionsförsäkring. Placerar du den skjuter företaget till 50% av summan.

  Istället för friskvårdsbidrag får vi gratis träningskort på en rad olika ställen. Vi får gratis massage på betald arbetstid en gång varannan vecka, vi har en gratis kiropraktor vi kan ringa vid behov, subventionerade personalresor varje år (i år till Italien), personalfester m respektive och familjer m.m. Svårt att få plats att skriva allt med 1000 bokstäver.

  Som sagt, vi skriver under kollektivt men just nu Anna Glas, MB-ombud, vid tangenterna.

 3. Lön för yrkesarbetare.

  Har ni timlön? Vad är den per timme?
  Har ni månadslön? Vad är den?

 4. Den enklaste lösningen är väl att gå ur facket och kollektivavtal men det skapar förstås problem det med.. Förstår inte varför det ska vara så jäkla krångligt om alla anställda är nöjda och trivs, varför inte kunna ha ett undantag?

 5. Hej

  Jag tycker att hon var så jävla sexig, och hon klädde sig utmanande så jag har inte gjort något fel. Det var den slampiga Maria som gjorde fel som klädde sig så.

  Anders Mattsson

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 329
Ja, flera gånger 261
Nej, aldrig 60

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se