Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 6 september 2016 15:15

Raoul Hansson: Svenskt Näringsliv borde rannsaka sig

SVT har i en jobbgranskning avslöjat att det finns tusentals arbetssökande till de lediga jobb hos de branscher som skriker efter folk. Branscher som till exempel bygg- och anläggning och verkstadsindustrin.

Många bland de arbetssökande har den kompetens som behövs sägs det på SVT Nyheter. Jobben och arbetssökande finns men fler får ändå inte jobb.Arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen tvistar nu om orsaken. Svenskt Näringsliv " rasar " står att läsa, och menar att AF varken är kompetent eller värst effektiv vad gäller matchning av folk ut i arbetslivet. Arbetsgivarna tvingas istället vända sig utomlands för att få tag på den arbetskraft de behöver.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att hon är väl medveten om denna " missmatchning " och att det sett ut så här under lång tid. Nu ska det bli andra bullar av. Arbetsförmedlingen ska inte som tidigare fokusera på att kontrollera den arbetssökande utan lägga mer fokus på matchning så arbetsgivaren får tag i rätt personal. Det ska satsas på yrkesutbildningar och snabbspår inom bristyrken för nyanlända. Några av de lösningar som nämns och som kommer ge omedelbara resultat enligt ministern.
Vet inte hur det är inom verkstadsindustrin eller andra branscher. Men det om att arbetsgivarna " tvingas " att vända sig utomlands för att få tag i arbetskraft, vad gäller bygg- och anläggning, kan väl inte vara hela sanningen ? För att bara nämna ett stort anläggningsprojekt det talats om i både tidningar och tv är : HISSMOFORS i Jämtlandslän. Där anlitades ett irländskt bemanningsföretag , Atalanco Rimec ( har visst bytt namn till Oradeo enligt ÖP i denna länk http:// www.op.se / jamtland / krokom /tvisten-om-byggjobbarna-pa-hissmofors-kraftverk-nedlagd ) som i sin tur lejde in polska arbetare. Huvudentreprenör är NCC. Här känns det ju som att det redan från början var bestämt med att anställa utländsk arbetskraft. Man kan ju fundera över om det internt gjordes några ansträngningar av huvudentreprenören för att få tag i arbetskraft inom koncernen innan söklyset riktades utomlands? Lika så med de vindkraftparker som växer fram lite här och var i Sverige. Så innan Svenskt Näringsliv " rasar " för mycket borde de kanske rannsaka sig själva. Och byggbolagen fundera över hur engagerade de är i att i första hand internt leta efter/hjälpa personal i de projekt som börjar lida mot sitt slut.
Sedan kan jag hålla med om att AF behöver göra en " betydande förbättringspotential " vad gäller effektivitet. För just effektivitet är inte AF känt för. Det är ju bra att Arbetsmarknadsministern vaknat till och ser nyktert på verkligheten. Det hörs väl på namnet : Arbetsförmedlingen. Förmedla arbete och inte som hittills vara ett kontrollorgan för A-kassorna. Den kontrollen kan AF överlåta till A-kassorna.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Det känns som dom flesta har spårat ur,som Arbetsförmedling,polis,migratiosinstannser,mfl,ingen verkar ta något ansvar verkar som dom bara lallar på,inte ens på regerings nivå finns det något jävlar a namma,märklig tid vi lever i.

 2. Hasse tycker att de flesta och det mesta har spårat ur. Jag delar inte dina åsikter Hasse. Allt flyter på som det alltid har gjort. Dvs ganska bra Hasse! Men vill man ha en eländesbeskrivning så ska man läsa det Hasse och hans gelikar står för.

  Vi andra som inte delar Hasses och hans polares beskrivning av läget får söka info där den finns och är sann.

 3. Tugga bult !

 4. @Sten

  "Allt flyter på som det alltid har gjort."

  Man blir mörkrädd när man läser vad du skriver.

 5. Du är inte själv,det är många som blir mörkrädda,kan väl ingen va så tokig,nej han är en riktig motvalskärring,vad än som skrivs i detta forum !

 6. Vilka intelligenta svar Hasse och sign frågade levererar här. Hasse slår det mesta när han vill att jag ska "tugga bult"
  Sign frågande är mörkrädd! Vad gör ni här ni som har så urusla svar och kommentarer?

  Jag skulle vilja se att ni utvecklar era tankar om ämnet som ni har fått att se ut som det är rena U-landet vi bor i! Ska bli spännande att läsa era inlägg?

  Jag kan bara - med utgångspunkt från era tidigare inlägg och svar gissa mig till var ni har era politiska sympatier? De är väl ganska svartblå eller?

 7. Jag konstaterar att nu har argumenten tagit slut för Hasse och den "frågande" som även är mörkrädd. Bara för att ni får lite mothugg här - som dessutom är välbehövliga innan denna sajt helt översvämmas av SD-åsikter utan motstånd.

 8. @Sten

  Är det inte märkligt att vissa trådar så lyser du och övriga med sin frånvaro men helt plötsligt så tittar ni fram i de "viktiga" frågorna.

  Polisen är i total kris. Lövfen förnekar det. En vecka senare tillsätter man en utredning och tillför 2 krismiljarder till Polisen.
  Hur kan Dan Eliasson ens få fortsätta? Vem har han hållhakar på? Kaos på Migrationsverket, försäkringskassan och nu polisen.

  S och Aliansen har skapat stora utanförskapsområden som kostar samhället stora pengar och resurser.

  Upplopp, bilbränder, stenkastning på polis, ambulans och brandkår är nu helt "normalt" i vissa områden.

  Den enorma invandringen motiverade man med att man behöver arbetskraft. Nu kan man läsa i DI att "Arbetslöshet bland nyanlända "en tickande bomb"". Så blir det när majoriteten saknar utbildning. Fortfarande saknas det arbetskraft fast en extrem invandring.

  S och Alliansen vill och har infört SD politik men då är det inte rasism helt plötsligt för "rätt" parti gjorde det. ...

 9. Mycket märkligt, när jag skriver hur jag upplever vårt samhällets förändringar till det sämre,som det också talas om i media dagligen,blir jag betraktad som en sämre människa,det får en att tänka på Nordkorea,Sarkasam heter det där !

 10. Det som är märkligt med dina domedagsinlägg Hasse är att åtminstone jag vill veta vad du upplever som är till det sämre i vårt samhälle? Så kom loss nu och berätta för oss andra vad för försämringar vi fått?
  Om du hade levat i Nordkorea hade du inte ens kunnat skriva som du gör här. Där är det nämligen stenhård diktatur. Och här finns demokrati och yttrandefrihet. Och vad betyder det ordet "Sarkasam" som du skriver Hasse?

 11. Om man inte uppfattar förändringar i samhället måste man vara både blind & döv!

 12. Sign "frågande" har inte förstått vad ordet humanism innebär. Att det har kommit många flyktingar beror på läget i omvärlden. Den har inte mycket med att vi behöver arbetskraft. Vilket säkert också är sant.
  Alla demokratiska länder i Europa har skrivit på avtal om att ta emot människor på flykt. Vilket också görs. Sverige har därvidlag varit ett föregångsland. Vilket vi ska vara stolta över vi som bor här och har det jävligt bra. Eller hur sign frågande?

 13. Sign. frågande har ett märkligt inlägg om förändringar i samhället. Sverige förändras över tid. Det som en del uppfattar som dåligt kan vara bra för andra.

  Var har du fått dina uppgifter ifrån om "total kris" inom polisen. Och dina Kaos inom flera samhällsfunktioner har jag inte sett till. OK att det finns problem. Men inga kaos! Kan du Berätta för oss andra var du får dina "kaos-uppgifter" ifrån?

 14. Ordet kaos inom polisen innebär bl.a : i snitt 3 poliser/dag har sagt upp sig hittils i år, övertidsschema hela sommaren, anmälningar om våldtäkt,personrån och grov misshandel läggs på hög , utredare slutar pga ohållbar arbetssituation. Källa Aftonbladet och Expressen.

  F-kassan sparkar ut folk och nollar deras inkomst på Order av Regeringen, då sjuktalen " ökat för mycket " , får massiv kritik för det men ändrar inget ändå. Källa Expressen och Ab

  Migrationsverket räknar miss på kostnaden , dom närmaste 2 åren behövs 50 miljarder till, utöver budget. Källa SvD

  Detta land är Sjukt som det styrs idag.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se