Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 25 mars 2012 21:47

Stefan Slottensjö: Sluta vara så mjäkiga, LO!

Efter ett nytt EU förslag "rasar" LO mot att förslaget innehåller försämringar i rätten för oss att kunna gå ut i sitridsåtgärder för andra fack.

Den "skarpa" kritiken som den högsta fackliga ledningen tänker visa är att "påverka" regeringen att rösta emot den delen i EU förslaget när omröstningen ska ske i EU.

Jag tycker att det är rent ut sagt för djävligt om fackligt motstånd mot antifackliga förslag inte tas på allvar. Det är för djävligt om landets högsta fackliga ledningar återigen förlitar sig på att de borgerliga partiernas företrädare i EU ska rösta rätt- utan att vi mycket, mycket tydligare sätter ner foten och säger: Stopp- inte längre!

Jag tycker att om inte LO ledningen nu, en gång för alla, vågar visa modet och kraften hos förbunden är det inget annat än ett svek mot oss arbetare. Och det sveket är det sista vi vill, det sämst tänkbara som arbetsgivarna och högerpolitiker tjänar på.

I Europa har facken gått man ur huse för att protestera mot antifackliga lagar och nedskärningspolitik. I Norge genomfördes för några månader sedan en halvdags politisk strejk.

I Sverige "riktar fackföreningsrörelsen allvarlig kritik" mot EU förslaget. Tror ni att Reinfeldt, Borg och Engström hackar tänder i skräck? Tror LO ledningen att borgarna kommer lyssna mer på oss nu när vi "riktar allvarlig kritik" på förslaget än de gjorde före, under och efter

Lavaldomarna föll?

Klart LO ledningen inte tror det. Det gör inte vi fackmedlemmar heller.

Varken den oheliga alliansens partier, eller S, lyssnade då på allvar. För ord och prat i kvadrat och lagvrängeri är deras planhalva. Tilltro till marknadens frihet och överornade ställning över mänskligt liv och värderingar likaså.

Då räcker inte "allvarlig kritik" -det behövs tusen och åter tusen fackliga medlemmars, tusentals mänskliga röster som säger: Stopp!

Den kraften finns. Den rätten har vi , eller tar vi om så behövs, att kräva rättvisa och visa att vi menar allvar.

LO ledningen borde, om de inte var då mjäkiga, utlysa en politisk strejk. Den planhalvan är vår spelplan, den kan ingen ta ifrån oss - men frågan är: Skulle LO ledningen våga?

Har ett förlamande gift spridit sig så djupt i fackföreningsrörelsen att toppen inte vågar lita på oss, pöbeln? Har tilltron, och förhoppningarna på att allt ska lösas av en klok, upphöjd och självbevarande samhällselit som vet bättre än undersåtarna ätigt sig så djupt in i synsättet hos politiska och fackliga ledares toppskikt att de tappat tron på oss?

Har näringslivet och en borgerlig indoktrinering sugit upp facklig ide'e och vilja och format om det till ett intetsägande och mjäkigt "rikta allvarlig kritik mot"

samarbete?

Vi får kanske höra ledningarnas svar på hur de vill agera i fallet om det nya EU förslaget. Jag tror att det inte blir bättre än förut. Jag tycker att landets fackliga ledning är mjäkig.

Men jag tycker också att jag själv är mjäkig. Vad tjänar ett par ord, i kvadrat, till mer än att lätta sitt hjärta.Jag borde ut på gatan, i bon på jobbet, på mina spelplanet, och protestera och tvinga borgarna rösta rätt.

Går du med hörs det dubbelt så mycket!

Jag borde säga till min region, på min planhalva:
- Nu måste vi göra något! - Nu måste vi tvinga LO att agera innan loppet är kört!

Gör du likadant blir vi två regioner!

Kom igen kompisar i facket: Kräv att LO och Byggnads agerar, kräv att ingen skriver på något om att försämra våra grundläggande rättigheter, kräv att LO tar ut oss i en landsomfattande politisk strejk mot vansinnet!

Det är dags att sluta vara mjäkiga och dags att sätta ner foten!

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Du har så rätt. Världens starkaste fack är i dag en tandlös tiger. Det finns något som heter generalstrejk men det har LO-ledningen glömt. Vi, folket har inte givet EU de "rättigheter" de använder för att skapa ett nytt proletariat i Europa. Sossarna godkände Lissabonfördraget trots att det helt igenom är en kapitalistisk och marknadsliberal handling. Får det fortsätta som det nu gör är hundra års kamp förgäves. Wanja Lundby Wedin är den verkliga dödgrävaren för facket. Folket har makten att förändra varför gör man det inte? Ni skall nu välja LO-bas. Det måste bli en som vågar ta tillbaka makten till folket och löntagarne. Inget av de beslut EU tagit som berör facket är legitima. Förresten inte de övriga heller.
  Olle Ljungbeck, Gävle

 2. Håller med..speciellt när lärlingar också ifrågarsätter fackförenings rörelsens agerande ända sedan EU-inträdet. Stora svenska byggföretag räknar hem projekt..och går lokalt ut och söker "arbetskraft" via AF. När arbetssökande kontaktar byggföretaget får dom beskedet "inte intresserade" vi har fullstyrka, när företaget i förgående andetag hos AF påstår att dom är i skriande behov av yrkesfolk. När välprojektet är igång finns där ett utlänskt bemmaningsföretag med F-skattande 8 Euros anställda ..med det som bakgrund inte undra på att ungdommarna lämnar facket.
  En lärling sa : INTE FAAN kan sitta o mejla arbetsgivarna/Eu-komissionen och be dom sluta JÄVLAS..nu jävlar får facket kliva upp ur knät på maktsnubbarna annars drar jag.
  Tänk på det när dom mest korkade teorier presenteras om varför unga är negativa till facket..ensak till dom unga undrar över VARFÖR inte medlemmarna får sista ordet innan ett avtal skrivs under?

 3. Svenskar är ett gäng fegisar och det kommer också bli deras fall. Ni diskuterar och analyserar er till döds och sen säger ni att ni har nått framgång utan att egentligen ha gjort något. Man kan inte vara politiker och konflikträdd. Kommentar från en god vän till mig ,som är från ett annat land, angående svensk politik.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 347
Ja, flera gånger 285
Nej, aldrig 63

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se