Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 13 oktober 10:50

Håkan Carlsson, kanslichef för STIB Ställningsentreprenörerna: Omöjligt att validera ställningsbyggares utbildning på mindre än ett dygn

Häromdagen skickades 52 utländska ställningsbyggare hem från BillerudKorsnäs pappersbruk i Frövi, för att de saknade utbildningsbevis. Nästa dag var de tillbaka på jobbet, med sin utbildning validerad. STIB menar att en kvalitetssäkrad validering omöjligt kan göras på så här kort tid.

Häromdagen skickades 52 utländska ställningsbyggare hem från BillerudKorsnäs pappersbruk i Frövi, för att de saknade utbildningsbevis. Nästa dag var de tillbaka på jobbet, med sin utbildning validerad. STIB menar att en kvalitetssäkrad validering omöjligt kan göras på så här kort tid.

För att skapa en sund och rättvis konkurrens i ställningsbranschen är det avgörande att händelser som den i Frövi får ett stopp! Därför är det viktigt att förklara vad en validering innebär, eller ska innebära, för den som inte vet.

En validering kvalitetssäkrar och kompletterar en utbildning, så att den uppfyller de krav som ställs i Sverige. Innan man över huvud taget kan börja komplettera någons utbildning krävs alltså ett omfattande arbete med att samla in och utvärdera personens utbildningar i hemlandet. Hur står sig dessa mot de svenska utbildningarna? Vilka kunskapsluckor finns att fylla?

Få utländska utbildningar är kända och kontrollerade i Sverige, vilket innebär ett stort arbete varje gång man stöter på en ny utbildningsgivare, eller en ny utbildning.

Så gott som alltid vid en validering krävs det en komplettering av de svenska reglerna.

Men oftast räcker det inte med det, utan även annat måste tillföras för att det ska motsvara svenska krav. Hur mycket som krävs är helt beroende av i vilket land och hos vilken utbildningsgivare personen har gjort tidigare utbildningar.

För att bygga mer komplicerade ställningar i Sverige krävs utbildningsnivån Särskild utbildning om ställningar, som har en rekommenderad utbildningstid på 80 timmar.

Med anledning av detta anser STIB att det omöjligt kan ha gjorts en kvalitetssäkrad validering på så kort tid, från en dag till en annan.

Därför vill STIB ha svar på följande:

* Kommer Arbetsmiljöverket utfärda sanktionsavgift för de ställningsbyggare som bevisligen saknade den utbildning som krävs?

* Kommer Arbetsmiljöverket att granska hur utbildningsgivaren har genomfört sin validering? Vilka utbildningar kunde uppvisas? Hur säkerställdes att dessa motsvarade de svenska kraven? Hur kommer granskningen att se ut?

* Kommer BillerudKorsnäs ta sitt ansvar att kräva att rätt utbildning kan uppvisas?

* Kommer ställningsföretaget att ta sitt ansvar och endast arbeta med rätt utbildad personal?

* Hur förklarar utbildningsgivaren att en kvalitetssäkrad validering av 52 utländska arbetare kan ha genomförts på mindre än en dag?

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Är du utsatt för farliga vibrationer på jobbet?

Är du utsatt för farliga vibrationer på jobbet?

Svarsalternativ Antal röster
Ja 115
Nej 33

186:71 i snitt för maskinförarna

Drygt fyra procent. Så mycket har maskinförarlönen ökat det senaste året.

Webbreporter

Tipsa Ivar Andersen!

Ivar Andersen
010-6011036
Skicka e-post

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se