Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 15 december 2017 16:23

Dennis Andersson: Rör inte vår strejkrätt

Hamnarbetarna i Göteborg blir hindrade när de förösker organisera sig. Det är förtaget APM Terminals som gång på gång förstör och avbryter när facket vill prata arbetsvillkor. Ändå vill politikerna nu göra det svårare att strejka. Det är ett oroande tecken.

Rätten att organisera sig fackligt är skyddat i lag. Arbetsgivarna får inte angripa oss för att vi organiserar oss fackligt. Denna rätt är grundläggande för vår gemensamma trygghet.

Ändå har vi under ett års tid sett hur det Maerskägda APM Terminals gång på gång kränkt föreningsrätten för hamnarbetarna i Göteborg. Metoderna och attityden känns igen från utlandet där detta brukar kallas för "union busting". Genom lagliga blockader och punktstrejker har Hamnarbetarförbundets avd. 4 försökt få APMT till förhandlingsbordet, detta utan framgång. Anledningen är inte krav på högre löner utan att kunna ta del av grundläggande fackliga rättigheter, till exempel genom ett kollektivavtal mellan Sveriges Hamnar, Transport och Hamnarbetarförbundet.

Alla arbetare bör stanna upp och tänka efter vad som händer i Göteborgs hamn. Ett av världens största logistikföretag vägrar vanliga arbetare inflytande över sin arbetsplats. Det handlar alltså om en attack på hela den fackliga tanken. Notera också att de andra bolagen i hamnen i Göteborg inte har problem med Hamn 4.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har istället för att ta itu med union busting på svensk mark tillsatt en utredning för att stoppa fackliga konfliktåtgärder som inte faller inom fredsplikten eller sympatiåtgärder! Utredningen tillgodoser Svenskt Näringslivs politiska agenda och har fått LO, TCO och SACO att se "ORO" enligt intervju i tidningen Arbetet den 29 maj i år. När Svenskt Näringsliv håller med varningsklockorna ringa högt för alla LO-förbunden. Det bör påpekas att det är APMT som stått för merparten av konfliktåtgärderna i Göteborgs hamn genom ständiga provokationer, attacker på föreningsrätten en långvarig lockout och uppsägningar.

Risken med ett eventuellt förbud mot stridsåtgärder är att arbetsgivarna skulle kunna handplocka fackförbund. Det öppnar upp för framtida "fackföreningar" som startas utan brett stöd hos arbetstagarna, men med stöd hos arbetsgivaren Hur ska ett fackförbund kunna ta sig rätten att företräda sina medlemmar om de inte garanteras stridsåtgärder?

Därtill är det rimligt att se det som att Hamnfyran har rätt att företräda sina medlemmar om man betraktar en aktuell dom i Arbetsdomstolen. AD dömde tidigare i år till Elektrikernas fördel när Sector Alarm handplockade Unionen som motpart.

Det finns en annan sida av förslagen på sämre möjligheter till stridsåtgärd. Om politiska strejker kriminaliseras så fråntas LO rätten att agera om en borgerlig regering skulle vilja lagstifta mot sympatiåtgärder. Arbetarrörelsen skulle då fråntas ett av verktygen i den fackliga verktygslådan utan att kunna bjuda motstånd.

Därför anser vi att Byggnads ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter. Vi vill att vår förbundsledning tydligt markerar mot den utredning som Ylva Johansson har tillsatt.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Det är nog klokt att se saken ur ett korrekt perspektiv och baserat på fakta. AD-domen mot Sector Alarm kommer av att Sector ansåg att det räckte med att dom hade avtal på tjänstemannaområdet och med Unionen, att detta täckte hela verksamheten. SEF anförde att de har installatörer som inte är tjänstemän ur en arbetsrättslig synvinkel vilket är korrekt. Därmed var en stridsåtgärd befogad från SEF mot Sector.

  Fallet med Hamnfyran och ATM är att dessa gör ett intrång på samma avtalsområde som Transport vilka tecknat kollektivavtal för arbetsplatsen och med ATM. Arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal för avtalsområdet vari dessa anställda arbetar på ett korrekt sätt sedan tidigare.
  Konflikten borde snarare stå mellan Transport och Hamnfyran, där de senare snyltar på Transports arbete, kollektivavtal och avtalsområde.
  ATM har i detta inget med saken att göra, då de uppfyllt sina åtaganden och tecknat avtal en gängse ordning för svensk arbetsmarknad.

 2. Instämmer med Oskar.

  Får inte heller glömma att medlarna erbjöd Hamnfyran möjlighet att teckna hängavtal med AMP och med det förhandlingsrätt. Men det tackade Hamnfyran nej till.....

 3. Alla som någon gång varit i kontakt med APM vet att det är ett riktigt skurkföretag. Har själv jobbat en del för dem och varit med om att de tex medvetet fördröjt och försvårat byggen för att kunna få vite utbetalt mm. En bekant som jobbat för APM fick gå för ett tag sedan men fick höra att han skulle återanställas igen eftersom han inte var "bråkig". Det har förekommit regelrätta utrensningar.
  Glöm inte att Hamnfyran är majoritetsfack i Göteborg.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se