Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 22 november 2016 13:00

Jim Larm, Iggesund Johan Viklund, Hudiksvall Hans Svedberg, Hudiksvall Ola Wigg, Ilsbo Patrik Tinglöf, Söderhamn Katarina Lindberg, Vallvik Maria Johansson, Ljusne Monica Olsson, Gnar: Kollektivavtal viktiga i upphandlingstider

När många olika aktörer ska sköta samhällsservicen är det viktigt att vi värnar schyssta villkor. Därför bör svenska kollektivavtal gälla när staten upphandlar sina tjänster.

I slutet av den här månaden tar våra ledamöter i riksdagen beslut om att svenska kollektivavtal skall gälla vid offentlig upphandling. Något som för oss är självklart.

Den svenska modellen bygger på att arbetsköpare och arbetstagare gemensamt sitter ner och löser de problem som är specifika för just deras arbetsplats och bransch.

I Sverige ska alla som bor och verkar ha en anständig lön och villkor. Ingen ska utnyttjas i vårt land till förmån för att kapitalet skall få mer i plånboken.

År 2013 uppgick den offentliga sektorns inköp av tjänster och varor till 741 miljarder. Det är en stor summa av våra skattepengar som används vid dessa inköp. Det är självklart att skattepengar inte skall användas till att pressa ner löner och villkor i vårt land.

Därför är det bekymmersamt när borgarna tillsammans med SD aviserar att de kommer att rösta emot förslaget som regeringen lägger. Det är tydligt att det för borgarna och SD är viktigare att kapitalet får fortsätta härja fritt utan krav på bra villkor och löner för exempelvis byggnadsarbetare och taxiförare.

Vi kommer inte sluta kämpa för att svenska villkor ska gälla i Sverige. För oss är det nämligen självklart att alla som bor och verkar i Sverige ska kunna leva på sin lön och jobba med säkra villkor. Och skattepengar skall absolut inte användas till att sänka löner och villkor!

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se