Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 10 februari 09:58

Micael Håkans: Få koll på korruption

Många slänger sig med ordet korruption. Men vad betyder det egentligen? Världsbanken har definierat vad det innebär. Så här låter förklaringen i en mening: "Missbruk av offentlig makt för privat vinning". Oftast en slags politisk brottslighet.

Den vannligast korruptionen världen runt består av mutor, utpressning och politiska konspirationer (alltså hittepå-teorier som inte stämmer). Gärningsmannen som har offentlig makt bedrar alltså allmänheten på detta sätt.

Men Världsbanken skiljer också på administrativ korruption och korruption som syftar till att ta kontroll över staten. Då handlar det om att olagligt styra över politiska institutioner (till exempel olika myndigheter) och funktioner, medan administrativ korruption innebär att man via till exempel mutor ser till så att lagen inte följs som den ska.

När man talar om grov korruption innebär att statens höga representanter (det kan vara personer i en sittande regering eller från ett politiskt parti i opposition) stör den politiska ordningen.

Ett exempel på sådan korruption är riggade val – där man redan på förväg vet vem som kommer att vinna eller där bara vissa partier får delta.

Lindrig korruption kallas det när statens tjänstemän i sin vardag skor sig personligen genom att utnyttja sin ställning.

Slutligen finns även det som kallas politisk korruption. Det innebär att manipulera politiken och samhällsfunktioner (militären, myndigheter med flera) för att få ha kvar makten – och de förmåner som följer med den.

Det kan man göra på många sätt. Till exempel genom att agera på ett visst sätt eller INTE agera på ett visst sätt. Det kan ske på fritiden eller tjänsten, i en organisation eller av en individ ensam.

Ordet korruption kommer från latinets ord "corruptio" som kan översättas med förfall på vanlig svenska.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Men det krävs att någon är villig att betala för en "förmån" för att det ska bli korruption. Byggbranschen är full av dessa individer som med rymligt samvete ställer upp på sådana affärer. Statens fastighetsverk är bara toppen på ett isberg.
    De offentliga beställningarna är en stor del av denna marknad. Även om det sker upphandling på riktigt sätt, så finns de få byggen där de inte beställs en stor mängd extraarbeten. Där finns möjlighet för de långfingrade att sko sig på många olika sätt.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Vilket verktyg kan du inte vara utan?

Vilket verktyg kan du inte vara utan?

Svarsalternativ Antal röster
Skruvdragaren 50
Hammaren 33
Annat verktyg 28
Polygripen 14
Najomaten 10
Borrmaskinen 6

Lönen på tomgång för maskinförarna

Det går trögt för maskinlönerna. Det senaste året har de ökat med knappt tre kronor per timme.

Webbreporter

Tipsa Ivar Andersen!

Ivar Andersen
010-6011036
Skicka e-post

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se