Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 14 september 2016 09:45

Jimmy: Enklare bygglov för alla

Jag lyssnade på Radio Stockholm på vägen hem från jobbet och hörde att regeringen vill lätta upp reglerna för att få bygglov. Då tänkte jag att "Yes! Äntligen ett bra förslag i en väldigt byråkratisk djungel av bra och mindre bra regler som kommuner måste följa.

Helt rätt väg att gå, tänkte jag. Men så kom det fram att det här ska bara gälla flyktingboenden, just i dessa fall ska man snabbt kunna handlägga bygglov. Då kommer min tanke: ja, det är ju jättebra att man har boenden när man tar i emot flyktingar. Helt rätt tänkt.

Sedan kommer nästa tanke: varför ska det här bara gälla för flyktingar? Vi har ju en bostadsbrist i det hära landet, som gäller alla unga som inte kan flytta av just den anledningen. Att det inte finns billiga boenden för att det byggs för lite i Sverige.
Några andra som har tankar runt det här? Och kom inte för guds skull och vifta med rasistkortet...

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Granskar inte redaktionen inläggen och hur är det med källkritiken?

  Boverket har arbetat fram b la ändrade regler om utformning av bostäder för mindre hushåll

  I avsnitt 3 om bostadsutformning möjliggörs nu att bygga bostäder i grupp, avsedda för en person med gemensamma utrymmen för till exempel personhygien, kök och matplats. Detta har tidigare enbart varit möjligt för studentbostäder.

  Tanken med dessa lättnader är att det ska möjliggöra en ökad produktion och tillgång på bostäder för bland annat nyanlända men också för ungdomar och studerande.

  Så innan någon tar fram "rasistkortet", varför påstår signaturen jimmy att de nya myndighetskraven endast gäller flyktingar?

  //Glenn

 2. För att gälla bland annat nyanlända,kan det vara bland annat det som föder rasism,dom som har han om den sk makten verkar inte förstå verkligheten,nej de regler som skapas måste väl ska gälla alla och inte någon specifik grupp,känns som samhället är på fel väg ? ! Hasse

 3. Glenn som jag börja det hela så va det på radio Stockholm jag hörde det här och ja det prata om just flyktingar i just det hära fallet.
  Säg va du vill men kärnan i det här jag vill ta upp är just att det är helt otroligt lång tid det tar att få ett bygglov i bara stor-Stockholm och det till trots att hus ska ligga i planlagt område och hur folk kan överklaga saker som aldrig kommer att leda till något för att det är en rättighet man har. Sedan en annan grej är att endel kommuner bromsar attefalls byggen just på grund av handikapps tillgängligheten vilket är helt sjukt när det räknas som en komplements byggnad.

  Som du nog nu förstår så tycker jag att det är väldigt mycket regler och krav som ställs på folk när man ska bygga något och med det så bromsar man upp större produktioner av hyresrätter, bostadsrätter och hus. Vilket är en stor kostnad i nyproduktion.

 4. "Nåt jag hörde på radion" Kärnan i jimmys inlägg var att bluffa och ljuga, så det passade bättre in i hans hjärntvättade hjärna. Jimmy hörde på radion vad han ville höra.

  Tips från coachen - sluta hetsa mot flyktingar i varenda jävla tramstråd. Tänk, inte ens plan och bygglagen får vara i fred av högerpacket.

 5. Hoppsan "hen" en som inte "vågar" sätta en signatur efter inlägget, men som sagt P4 radio Stockholm är det vi pratar om så lägg ner pajas fasonerna lite högre nivå på inlägget kräver jag om man ska ta dig seriöst...

 6. Bostadsbristen beror på många faktorer och boende för våra yngre inte fullt så många.

  Bostadsmarknaden är bökig över lag och väldigt byråkratisk. För våra yngre så är problemet i regel att de inte är direkt kapitalstarka vilket innebär att de som byggs idag är för dyrt för dem (i regel både hyres- och bostadsrätter), och problemet med skenande byggpriser straffar dessa grupper dubbelt.

  Så avsaknaden av billiga boende för de yngre, utan att man sänker standarden, beror rätt mycket på att marknaden inte är fullt så intresserad av att investera i de grupperna. De tråkiga i de, även om jag anser att allmännyttan faktiskt anstränger sig, är att de prioriteras bort helt enkelt.

 7. Det är fullständigt åt fanders ,detta "rasistkort " dyker upp överallt.
  Vanligt hederligt arbetande folk blir solklart arga när det inte går att rubba regler i vanliga fall , när studenter får bo i gymnastikhallar för det inte finns boenden.
  Men när migrationen kräver det , då går det fort att rubba på det mesta.
  Och det är enligt mig enbart för att visa sig duktiga i EU , inget annat än trams med andra ord.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se