Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 22 september 2016 13:22

Tommy Carlsson: Dags för nytt pensionssystem

Att skrota ATP och införa PPM var en överenskommelse mellan S, M, C, FP och KD. Beslutet togs i februari 1994, då Carl Bildt (M) var statsminister.

S valde att stödja borgarna i omröstningen i riksdagen. ATP tillkom 1960 för att ge en trygg pension för arbetare. Tidigare hade bara vissa tjänstemän haft rätt till tilläggspension, vilket arbetarna då saknade.

Under slutet av 1950-talet tog S strid för att införa ATP. Borgarna var emot. Vad som hade hänt 1994, när beslutet togs att skrota ATP och införa PPM, var att nyliberala tankegångar hade tagit över i det socialdemokratiska partiet. Och på den vägen är det – därför nu så tyst från S om att göra om pensionssystemet.

För att ta fram hur PPM skulle utformas tillsattes en arbetsgrupp. Entusiasmen var stor inför uppgiften, men allmänhetens insyn var lika med noll. Till och med intern kritik inom S tystades ned. Tillskyndarna av PPM visste att skulle allmänheten få reda på hur mycket sämre PPM var än ATP, så skulle protesterna bli enorma. Inom arbetsgruppen var det bara Ulla Hoffman (V) som protesterade.

Nu förväntar jag att Socialdemokraterna erkänner sitt nyliberala misstag, och tar initiativet till ett nytt pensionssystem.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Tommy Carlsson verkar nu ha givit upp grytlapparna. Nu är det pensionerna som gäller. Det pågår sedan några år en utredning om våra nya pensioner.

  Vi kanske ska avvakta vad den kommer fram till. Insynen i dessa utredningar brukar vara dålig. Fram till att den är klar.

 2. Jag vill ha samma system som politikerna,8år och full pension,i sverige ska man inte diskriminera människor som det så vackert heter !

 3. Alla och envar i detta avlånga land skall ingå i samma system alldeles oavsett vilket skrivbord de sitter bakom eller vilket yrke de släpar under. Och den betalas ut den dag de går i pension nämligen vid 65 år. Det skall inte vara vissa förunnat med både hängslen och svångrem. Allt annat är korruption sedan får de kalla sina förmåner vad de vill.

 4. Kan det vara ungefär det jag menade,men med andra ord,varför ska vi hela tiden be om ursäkt ?Varför ska politikerna åka i gräddfilen,fan man blir ju rent av förbannad,tror och hoppas det inte håller länge till.

 5. Hasse: Ta reda på fakta om pensionen innan du upprörs. Den baseras på lön, antal arbetade år mm. Sedan finns det de som köper tilläggspensioner. Då får de naturligtvis mera när den faller ut.

  Så har det alltid sett ut. Men här vill en del att de som är ex-vis politiker helst inte ska något alls i pension. Typexempel på den svenska avundsjukan. Att ni inte själva jobbar er upp på "stegen" och tar del av det som ni nu sitter och ondgör er över?

  Om våran statsminister som har cirka 160 000 i lön per månad inte är värd en pension som bygger på detta uppdrag så är det helt i sin ordning. För vem faan skulle vilja ha detta uppdrag och hela tiden bli granskad och utskälld och dessutom "skuggas" av två livvakter hela dagarna. Om det dessutom vore en skitpension när han måste avgå?

 6. Jobba sig upp på stegen var det nån som skrev,typexempel på svenska avundsjukan lika så,man tar sig för pannan än en gång,stackars människa .

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se