Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 14 februari 2017 09:26

Tommy Carlsson, Malmö: Balter hjälpte Tyskland i kriget

Baltutlämningen nämns i en insändare som en skandal som bland annat Socialdemokraterna ska ha ansvarat för efter andra världskriget. Men riktigt så ser inte sanningen ut. Många som flytt hit hade ett nazistiskt förflutet. Därför skickades de tillbaka.

Det är lättare att förstå Baltutlämningen 1946, när man vet att många balter hjälpte Tyskland med Förintelsen. Många svenskar odlar myten att utlämningen av de balter som kom till Sverige i slutet av andra världskriget i naziuniformer skulle vara något att skämmas över. Enligt min mening har Sverige absolut inget att skämmas över när det gäller baltutlämningen.

När Tyskland ockuperade de baltiska länderna 1941 var det många balter som frivilligt ställde upp på nazisternas sida. En del deltog med stor energi i förintelsen av judar, romer, homosexuella, förståndshandikappade och politiskt oliktänkande.

Särskilt beryktade var de lettiska SS-förband som deltog, både som frontsoldater och de med uppgift att rensa befolkningen på judar. De blev kända för att vara grymmare än tyska SS.

När den tyska krigslyckan vände så flydde en del av dessa nazisoldater till Sverige. De allierade hade kommit överens om att tysk militär på flykt skulle återsändas till den front de lämnat. Samlingsregeringen utfäste sig i juni 1945 att följa denna regel också för dem som kom till Sverige.

Huvuddelen av soldaterna som skulle utvisas var tyskar, och om dessa stod det ingen strid.

När det blev känt att det i gruppen även fanns balter, så krävde en opinion att de skulle få stanna. En motopinion fordrade däremot att de skulle återsändas till Baltikum.

Beslutet verkställdes i januari 1946. Hungerstrejk, självstympningar och sjukdomar medförde att cirka 150 balter utvisades.

Frågan vi svenskar borde ställa till oss själva är: Vilka grymheter hade dessa soldater deltagit i, som var så hemska att de valde självstympning framför att bli hemskickade?

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Tack Tommy carlsson för din mycket bra och klarläggande insändare om detta som hände under andra världskriget. Denna historia som har förvanskats så många gånger förut!

 2. 1939 anföll och ockuperade Sovjet de baltiska staterna. När Tyskland 1941 i sin tur anföll Sovjet valde ett antal balter att strida med tyskarna mot den tidigare ockupationsmakten, precis som Finland gjorde, efter att också ha blivit anfallet av Sovjet.
  Av de som utlämnades till Tyskland fanns kanhända krigsförbrytare, det vet vi inte, ingen sådan utredning gjordes och det var inte därför de återsändes. Det vi vet är att de utlämnades till en diktatur som åter ockuperade deras hemland och ett antal av dem avrättades vid återkomsten.
  Den kollektiva utvisningen, utan personlig utredning, är fortsatt något att skämmas över från svensk sida.

 3. Beklagligt att läsa detta organ igen efter man haft så lång frånvaro. Samma gamla troll spammar trådarna med sin vulgära propaganda, eller skriver motbjudande inlägg.

  Över hela världen där kommunismen visat sitt fula tryne har mord, terror, tortyr, förtryck gått i dess spår och en ständig ström av nytt blod att färga fanorna i har flödat i decennier.

  Sovjet piskade sina soldater att våldta kvinnor, mörda fångar, överlag fanns inga brott mot Genevekonventionen eftersom Sovjet ej skrev på den.

  Förtrycket i Baltikum varade i decennier. Ryssifieringspolitik, Gulagsystemet, förvisning till Sibirien, gigantiska övergrepp likt Ukrainska Holodomor är bara några punkter. Politkommisariernas terror och mycket mer var vardag.

  Det finns INGET att försvara i baltutlämningen och tortyren, morden och terrorn som väntade de drabbade som Sverige svek!

  Bara en omoralisk, desillusionerad vänsterextremist med förkärlek för att sila mygg men svälja kameler skulle försöka göra något så du...

 4. Officiellt bad Sveriges regering om ursäkt den 20 juni 1994. De 44 överlevande bjöds till Sverige. Fyrtio överlevande, 35 letter, fyra ester och en litauer kom och togs emot av Konung Carl XVI Gustaf.

 5. PN: Ingen här har försvarat Sovjetsystemet! Vad jag har kunnat läsa mig till så handlar det om förklaringar från en tid då många länder - inte minst Sverige var oroliga för att bli ockuperat.
  Vilka är de troll som spammar dessa trådar PN? Du som inte ens vågar stå med ditt namn när du angriper oss andra?
  Sten Jonsson

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se