Kategori: Bodsnack Skapa debatt - tyck till!

Publicerad 6 april 2017 15:21

Kent Renen Johansson, vice ordförande i Byggnads medlemskrets 02 Handen, Stockholm Gotland: Allt annat än 1-årsavtal är galet

Alla väntar på det nya byggavtalet. Ska det bli 1-årigt, 2-årigt eller kanske 3-årigt? Lite enkel matematik visar att arbetarna har allt att vinna på korta avtal.

Det är en orolig väntan på Byggavtalet! Här följer 5 argument för 1-årsavtal mot ett 3-årigt. Största faran med industrins avtal vore om 3-årsavtalet skulle bli norm för de andra LO-förbunden. Hoppas att inte våra förhandlare i Byggnads faller i den fällan.

Redan den 19 oktober 2016 fastställde LO:s styrelse lönekraven för avtalsåret 2017 till 2,8 procent eller minst 672 kronor, som låglönesatsningen för de som tjänar under 24 000 kronor.

Det var alldeles för lågt ställda krav i förhållande till de vinster som företagen gör i denna högkonjunktur. Företagen täljer guld på den produktionsökning och de vinster lönearbetarna skapat. Men låt gå då för avtalskravet. Kolla in reaktionen! Arbetsgivarsidan skrek i högan skyn och sa redan samma dag blankt nej. De varnade för de ekonomiska konsekvenserna. Vem bryr sig om att lyssna till deras klagovisa?

Jo, som vanligt IF Metall, de sviker aldrig industriföretagens intressen. Att de sen struntar i alla andra yrkesgrupper tar de ingen hänsyn till. Det förbannade märket ska alltid gå före rättvisa löner.

Det finns inget i LO samordningen som säger att förbunden ska gå med på 3-årsavtal. Betänk vad 2,8 procent per år blir ställt mot 3-årsavtal x 2,8 procent = 8,4 procent. Nu blev resultatet istället 6,5 procent – en obegriplig låglönesatsning på 3 år. Och Handels har redan ramlat ned i den fällan.

Här följer mina 5 argument för 1-årsavtal.

1. Konsekvensen är att ge bort flera års lönehöjningar till ökade vinster åt aktieägarna.

2. Arbetsfred är det minsta vi behöver det kommande valåret 2018.

3. Ingen valrörelse utan avtalsrörelse. Ska vi löntagare sätta dagordningen och kraft bakom våra krav så ska vi använda alla påtryckningsmedel vi har.

4. Nu har IF Metall åter levererat till partistyrelsen stabilitet och arbetsro. Åter ska arbetarnas intressen stå tillbaka för uppgörelser med borgarna.

5. Vallöftet 2014 var "Byt Politik". Regeringsmakten har inget eget syfte för arbetarklassen om den innebär avsaknad av politisk, social och ekonomisk demokrati.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se