info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bästa handsken utsedd

Arbetshandskar/ Dyrt är bra. Trots det regerar lågprishandskarna på bygget. Om ställningsbyggarna själva fick bestämma, skulle de ha flera olika par i verktygslådan.

Duggregn, rivningsarbete, kyla, montering, snöstorm, pilljobb, ösregn, intäckning. Ställningsbyggarnas arbetsuppgifter varierar, vädret likaså. Det ställer stora krav på arbetshandskarna. Krav som är mycket svåra att nå upp till. Mer om det senare – men först testresultatet.

Kolla in hela testresultatet här (PDF-dokument, 2,4 MB)

Ställningsbyggarna provade åtta olika handskar under två veckor. De gjorde det i samband med montering av en fasadställning kring ett stort hyreshus norr om centralstationen i Gävle. Prisskillnaden på handskarna var stor. Billigast var handsken från Gesto med ett cirkapris på 28 kronor och dyrast Tegera 9128 med ett cirkapris på 230 kronor. Dyrare handskar fick generellt högre poäng i testet än de billigare. Och vann gjorde handsken Guide 12. Ställningsbyggaren Mikael Andersson tyckte att den hade perfekt passform och bra grepp.

Men det var jämnt i toppen. Det var små skillnader mellan de tre som hamnade på prispallen. Vinnarhandsken fick höga betyg då det gäller smidighet, grepp och passform. Tvåan – Tegera 9128 – uppfattades som varm och skön och smidig. Trean – Wonder Grip WG-380 – hissades för ett bra grepp. De billiga handskarna hade mycket mer att önska. ”Kondomen” från Gesto som förvisso hade ett bra grepp och var smidig upplevdes som mycket svår att få av och på. Något som skapade irritation. Och handsken från Soft Touch kallades för ”målvaktshandske” av en av ställningsbyggarna.
– Den var för klumpig och hållbarheten var inte den bästa, säger Adam Östlund.

Resultatet till trots – vädret och arbetsuppgiften är helt avgörande för vilken handske som är bäst vid varje given tidpunkt. Testgruppen i Gävle kan inte se att det finns en universalhandske som är perfekt för alla situationer. De skulle vilja ha fler att välja på.
– Arbetsmoment och väder varierar och det innebär att vi skulle behöva ha tillgång till flera olika sorters handskar samtidigt. Det är skillnad på att riva och bygga ställning och ibland är det vått och ibland torrt, säger Adam Östlund.
– Vi skulle behöva ha tio olika sorter, säger han och skrattar.

Självklart begriper han och kollegan Ulf Jansson att den lösningen inte är praktiskt möjlig. Det skulle bli ett virrvarr av handskar.
– Det blir svårt, men det skulle vara bra, säger Ulf Jansson.

Mm, tio olika handskar att välja på – det vore något. I stället ser verkligheten ut så här för många: Chefen åker till bygghandel och köper ett gäng av samma sort. Oftast storlek 10 och 11. Ofta billiga. Sedan tillbaka till bygget och in med handskarna på en hylla i förrådet.
Valmöjligheten för ställningsbyggaren blir då inte så stor. Nämligen ingen alls.
– Utan tvekan ett problem, säger Ulf Jansson.

Men varför köps det in billiga handskar? Orsaken är slitaget. Det hjälper inte att handskarna är av bra kvalité. De slits ändå ut fort.
– Handskarna trasas sönder. Mina brukar hålla en dryg vecka. Sedan måste jag byta. Och en del slänger handskarna så fort de blir blöta, säger Ulf Jansson.

Möjligen är det dags för ställningsbyggarna att skaffa sig en större verktygslåda. Flera olika sorter verkar vara den bästa modellen.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig