info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så fixar du en äggstra god påsk

Chokladtryffel, marsipanägg, karameller eller kyssar. Välj själv. Här får du chansen att fylla dina älsklingars påskägg med hemgjort godis.

Följ Byggnadsarbetarens recept för smarrigt påskgodis. Foto: Colourbox

Chokladtryffel

100 g smör
1,5 dl grädde
300 g mörk choklad
kakao

Gör så här: Lägg smöret i en kastrull. Häll på grädden. Sätt på plattan och rör så att smöret smälter. Bryt bitar från chokladen och låt dem under omrörning smälta i kastrullen. Låt smeten svalna en timme i kylen. Rulla sedan bollar. Låt dem stelna ytterligare en timme och doppa sedan bollarna i kakao.

Citronkyssar

4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk citronsaft
1 krm citronarom/rivet skal från en halv citron
nonstop

Gör så här: Blanda äggvita, citronsaft, citronoljan och florsocker i en bunke. Citronarom går att hitta i bakhyllan på de flesta mataffärer, men annars går det lika bra med rivet skal från en halv citron. Vispa ihop alla ingredienserna, gärna med elvisp. Lägg ut klickar av smeten på ett bakplåtspapper. Ungefär lika stora som en gammal enkrona. Tryck sedan fast en nonstop på varje ”krona” innan smeten stelnat. Låt kyssarna torka i rumstemperatur tills de blivit hårda.

Marsipanägg

500 g marsipan
125 g nougat
200 g mörk choklad
strössel/karamellfärg

Gör så här: Börja med att rulla nougaten till små kulor. Låt stelna i kylen cirka 20 min. Färga under tiden marsipanen i valfri färg. Klä sedan in nougatkulorna med marsipanen och forma allt till ett ägg. Smält sedan chokladen i ett vattenbad och doppa äggen i chokladen. Avsluta med att strö över strössel. Ställ äggen kallt så att de stelnar.

Smörkarameller

50 g smör
5 dl florsocker
1 msk vispgrädde
karamellfärg
smaksättare typ pepparmintsolja

Gör så här: Blanda smöret, florsocker och grädde i matberedare. Massan ska bli slät och fin. Pytsa i några droppar av den färg du valt och tillsätt även smak. Rulla sedan små bollar eller stänger som du delar av i bitar. Den som vill kan göra lite tunnare stänger i olika färger som sedan snurras ihop i en tjockare stång. Lägg smörkaramellerna på en plåt och låt dem torka i rumstemperatur.

Fakta

16 ton godis går åt i påsk
Svenskarna äter enorma mängder små sötsaker varje år och allra mest i påsktider. Vi petar i oss cirka 16 ton godis under högtiden. Och enligt siffror från SCB köpte vi under hela 2016 godis för 2 109 kronor per person. Utslaget per vecka handlar det om 41 kronor. Vilket är mer än de 27 kronor som vi varje vecka lägger på frukt.

Därför äter vi godis under påsken
Godisfrossandet hänger ihop med gamla traditioner. Förr i tiden var fastan viktig och den tog slut lagom till påsk. Något som skulle firas med att äta gott och då inte minst sötsaker. I dag fastar vi inte, men vi firar ändå påsken med att frossa i godsaker.

Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så fixar du en äggstra god påsk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig