Publicerad 5 februari 14:48

Slog asfaltsraka i vindrutan på fortkörare – stöttas med pengar: "Riktigt rörd"

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltsraka i vindrutan på en bil som körde för fort. Resultatet: 24 000 kronor i böter – och hjältestatus hos en hel yrkeskår.
– Folk har swishat som tokar, säger han.

I november jobbade Timmy Edström som arbetsledare för ett vägarbete vid E4 utanför Ljungby i Småland. Kvällstrafiken kom och med den bilar som körde på tok för fort. Timmy, som stod en bit framför sina kollegor, märkte att en bil körde extra snabbt.
– Den körde 70–80 kilometer i timmen på en 30-strecka, berättar han.

Timmy Edström försökte
uppmärksamma föraren på kollegorna som stod och arbetade lite längre fram.
– När jag insåg att hon inte tänkte bromsa in så drog jag till asfaltsrakan i framrutan. Alla mina kollegor går precis bredvid trafiken. De riskerar sina liv. Då stiger pulsen.
Föraren till bilen anmälde Timmy Edström för skadegörelse, något som SVT har rapporterat om. Domstolen kom fram till att han inte agerat i nöd, utan dömde honom för skadegörelse.
Timmy Edström dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala skadestånd till bilägaren och dennes försäkringsbolag.
– Jag fick en liten lapp på 24 000 kronor, berättar han.

Men efter att media rapporterat om händelsen har stöttande samtal och sms haglat in. Kollegor som också jobbar i vägkanten har hört av sig och hyllat Timmys agerande. Även många privatpersoner har ringt och gett sitt stöd.
– Ett tag pep det hejdlöst i telefonen, berättar Timmy, som nästan har fått hela bötesbeloppet betalt av andra via swish.
– Folk har swishat som tokar. Jag är uppe i 18 000–19 000 nu. Först undrade jag vad som hänt när jag kollade telefonen. Sedan insåg jag vad det var och då blev jag riktigt rörd. Det var nästan så att det kom en tår. Sånt här händer ju bara på film.

LÄS MER: Skyddades bara av klen barriär på vägbygget

Vad borde man göra åt problemet med fortkörning intill vägarbeten?

– Det borde finnas en obligatorisk och enkel kurs i körkortsutbildning om vägmärken kring vägarbete. Som det är nu känner många inte till märkena. Dessutom är våra arbetsområden som frizoner för fortkörare. Det blir inga konsekvenser för dem som kör för fort.
Hur resonerar du idag om farorna med att slå en raka in i vindrutan?
– Jag hade gjort om det utan problem. Visst hade jag kunnat göra saken värre om föraren hade kört av vägen. Å andra sidan kanske det förhindrade två dödsfall.
Timmy Edström har överklagat sin dom och hans advokat Torgny Dahlberg tror att han kan få rätt i hovrätten.
– Hovrätten skull mycket väl kunna göra en annan bedömning när det gäller tolkningen av nödvärn, säger Dahlberg till SVT.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Hoppas hovrätten ändrar. Det är hänsynslös körning, som ju i stället borde åtalas.

 2. Varför kan de inte få tillgång till flyttbara fartkameror som de kan flytta med sig. För då kommer farten sänkas

 3. Helt rätt att markera. Men vad tycker Ni. Dagens dumhuvud. Slå sönder framrutan med asfaltsraka dödar sikten på bilen som kör fort riskerar livet på sina medarbetare. Lika som man står o kastar sten på bilar som kör för fort utanför en skola. Hade vart bättre att låta nån bil stoppa han längre fram o spöa skiten ur föraren. Hoppas han åker i Hovrätten. Hade han spöat skiten ur föraren hade han vart hjälte men inte nu riskera livet på sina medarbetare
  .

 4. Jag tycker att lika väl som det ingår "halkkörning" i körkortsutbildningen så borde det ingå minst en timmes lektion på en arbetsplats vid väg!

 5. Fullständigt vansinnigt gjort! Tänk om alla vägarbetarna börjar ta efter en sån livsfarlig handling! Han ÖKADE ju risken för en allvarlig olycka med flera hundra procent! Juridisk finns inte en chans att hovrätten ändrar domen till friande, då ska alla fått en kollektiv kollaps. Böterna är fullt berättigade och sen är den mannen inte lämplig till denna sorts arbete. Det han gjorde var ju att framkalla ytterligare fara och kan dessutom närmast ses som mordförsök. Att köra för fort är absolut fel, men gör som på andra ställen och lägg hastighetshinder! Det här är ju ännu allvarligare brott än att kasta småsten på bilarna. Huuvva så omdömeslöst gjort. Bara för att en idiot gör fel(kör för fort), ska väl inte nästa göra det också! Och, Ja, jag har provat jobba med detta. Och tänk vilken subjektiv bedömning vi skulle drabbas av, om personer likt denna ska avgöra hastigheter och bestämmer när och om han ska slå till! Man undrar ju också hur bedömningen blir om en motorcykel kör för fort...����

 6. Tror inte du ( Katarina) att vi gör vårt yttersta till både bil elever som yrkeselver att visa respekt till alla våra vägarbetare ??? Men idioter kan behöva få en spade i rutan på sin dyrgrip för att inse hur fel dom tänkte ..

 7. Att kasta asfalt på en bil som åker i 80 km/h motsvarar att släppa samma asfalt från ca 25 meters höjd på bilen om den stod still. Inte den bästa iden man kan få.

 8. Helt rätt gjort, vägarbetare riskerar dagligen livet pga fartdårar som tror sig ha så jävla bråttom jämt. Dessa individer som passerar vägarbeten i tredubbla maxhastigheten borde få både hårda böter och bli av med körkortet! Bland det första man lärde sig på bilskolan var "visa hänsyn till de som bo och uppehålla sig vid vägen". Förstår man inte vad det betyder så borde man inte heller få köra bil.

 9. Det är kanske inte det smartaste att dra en asfaltsraka in i framrutan! MEN är man så jävla dum att man inte sänker hastigheten vid vägarbete så får man fanimej ta det! Folk är totalt hänsynslösa vid vägarbeten och klarar man inte av att läsa skyltarna så är det kanske dags att lämna in körkortet! Den idéen med mobila fartkameror är fan inte så dum och sen att man får lämna ifrån sig körkortet i 11 månader efter fortkörning vid vägarbete hade varit ett lämpligt straff!

 10. 1. Sätt dit kameror.
  2. Tredubbla böter,
  3. Arbeta endast med polisbevakning.
  Då kommer det att kosta oss alla på skattsedeln.
  Eller får vägarna sämre underhåll pga att ingen vågar jobba där.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 329
Ja, flera gånger 261
Nej, aldrig 60

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se