info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så bygger grävmaskinisten Alexander en igloo: "Som ett låtsasjobb"

Grävmaskinisten Alexander Landström njuter av sitt säsongsjobb – att bygga igloos. – Det känns som att man är ute och leker i snön, lite som ett låtsasjobb, säger han.

Alexander Landström har en udda men bländande vacker arbetsplats från december till januari. Då jobbar han vid trädgränsen, med utsikt över Åredalen, med att bygga hotellet Igloo Åre – en större hotellbyggnad och några mindre rum. Alexanders arbete med grävaren handlar om att skyffla fram den bästa snön, som ska bli byggmaterial.
– Jag gräver upp den kanonsnö som ligger begravd i natursnö. Vi har en hög med kanonsnö som vi använder, eftersom den är mer finkornig än vanlig snö. Jag gräver upp den, sedan kör vi igenom bitarna genom en slunga så att snön ska hålla längre.

Det svåraste i arbetet är att undvika att fastna i djupsnön.
– Det är vanligast att grävaren fastnar i början av säsongen, när det inte så hårt under. Då kan banden under maskinen gräva ner sig i snön och vi måste använda gummimattor och plankor för jag ska kunna ta mig upp igen.
Vad gör du för att det inte ska hända?
– Det gäller att platta till marken så gott det går och låta det frysa på så att det håller för grävmaskinen.
Trots den ständiga risken att fastna trivs Alexander med jobbet.
– Det är väldigt kul och speciellt. Det känns som att man är ute och leker i snön, lite som ett låtsasjobb. Och så är det häftigt att det går att få till ett beboligt hus av snö.
Har du själv bott i igloon i Åre?
– Inte än. Men jag har bott i en annan igloo förut. Det är ganska häftigt, det kan jag rekommendera. Då byggde jag den med en såg. Jag sågade upp små bitar av snö och staplade dem på varandra.

Läs också Kolla in grävmaskinistens fynd – övergivna korridorer: "Spännande"

Så här bor man i en igloo. Fårskinn kan behövas. Foto: Igloo Åre.

Håkan Hising grundade Igloo Åre tillsammans med frun Katarina Lidberg Hising, eftersom de ”hade så tråkiga jobb”. Håkan har byggt igloo-komplexet under sex års tid och vet exakt hur man ska gå tillväga rent byggtekniskt för att skapa ett säkert och vackert snöhus.
Huvudbyggnaden, på en yta av 4×12 meter, byggs med ställningar.
– Sedan täcker vi ställningarna med skivor. När vi har täckt hyggligt så sprutar vi snö. När vi har täckt så att det är 30–40 centimeter i taket och en och en halv meter på botten så sprutar vi på vatten för att det ska hålla, berättar han.
Därefter är det dags att ta bort allt som inte är snö.
– Vi brukar lämna ett hål så att vi kommer in i igloon. Sedan tar vi ner aluminiumställningen och alla skivor, säger Håkan.

LÄS MER: Hon byggde ishotellet i Jukkasjärvi.

Väggarna görs släta med handslipar, innan det är dags för jobbet med interiören.
De mindre igloobyggnaderna för övernattning är nio kvadratmeter stora. De får sin runda form med hjälp av ballonger.
– Vi blåser upp ballongerna till rätt tryck, lägger snö på ballongen och låter det frysa på ett dygn eller två. Sedan är det dags att installera el och ventilation och fixa belysning, brandvarnare, klädhängare och madrasser.
Vilket underhållsarbete behövs för en igloo?
– Har man gjort rätt behöver man inte göra någonting, förutom att skrapa invändigt när man städar. Vi skrapar istället för att dammsuga.
Finns det något som kan förstöra byggnaderna?
– Snö är väldigt känsligt mot lukter. Så om någon som röker i en igloo måste man riva den, säger Håkan, som har ett hatobjekt bland alla saker som hotellgästerna tar med sig:
– Chips är det värsta vi vet. Chipsen fastnar i snön och missfärgar den.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så bygger grävmaskinisten Alexander en igloo: "Som ett låtsasjobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig