Publicerad 16 februari 10:00

Du har rätt att vara säker – oavsett språk

Språkförbistring. En av de hetaste frågorna på byggena och något som kan leda till svåra olyckor. Det går att åtgärda. Bara viljan finns.

MÅSTE AGERA
"Alla måste kunna svenska på bygget." En vanlig replik, men verkligheten är ju att det i dag finns arbetare som varken talar svenska eller engelska på byggena och både byggverksamheten och säkerheten måste funka ändå. Det sämsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden och strunta i att hantera problemen. Vittnesmålen från byggarbetsplatserna är många om riskerna som uppstår när man inte kan tala med varandra, med risk för felkopplad last och att folk är på fel ställe vid fel tillfälle.
Ett exempel: Vid utbyggnaden av en fabrik i Husum föll en utländsk arbetare 6,5 meter och skadades allvarligt. På arbetsplatsen talades minst 14 språk och både Arbetsmiljöverket och polisen konstaterade allvarliga brister då det gällde kommunikation.
Ytterst ansvariga för skyddet på byggena är arbetsgivare och samordningsansvariga. De måste ha koll på språkproblem och betala det som krävs för att kommunikationen ska fungera.

TOLK OCH TID
Det faller på sin egen orimlighet att någon som bara kommer hit för att jobba tillfälligt ska kunna svenska prickfritt. Mina egna årslånga studier i spanska har gett mig en stor ödmjukhet inför språkinlärning. Arbetsgivaren och den ansvariga för arbetsmiljösamordningen måste helt enkelt ta med språket i beräkningen under riskbedömningarna.
Så vad kan man göra? Hålla genomgångar med hjälp av tolk och förvissa sig om att alla förstått. Ha skriftliga instruktioner på olika språk och lära ut de enklaste varningsorden och begreppen på ett sätt som alla förstår. Det krävs extra tid för kommunikation på ett bygge med många språk.

SAMMANHÅLLNING VIKTIG
Det värsta med språkbarriären är att den skiljer arbetare åt. Jag lämnar de brännande frågorna om löner och andra villkor åt sidan och tar fasta på vad som händer när folk inte kan prata i boden. När arbetare inte talar med varandra, kanske varken kan eller vill förstå, så sänker det gemenskapen på ett bygge och det är lättare för en arbetsgivare att splittra ett lag. Jag skulle tro att de flesta arbetare egentligen vill ha kontakt och alla har ett ansvar för att det sker.
I samma stund man slutar att bry sig om sin arbetskamrat, blir bygget väldigt mycket farligare.

Fler arbetsmiljökrönikor:
Därför ökar risken för en stor byggolycka

Asbest –  därför skördar det fortfarande liv
#metoo bara starten – nu börjar jobbet mot trakasserier på bygget

Därför döms så få efter dödsfall på bygget

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Håller helt klart med dig om att språket kan va ett problem, men hur vi vrider och vänder på saker så är det i Sverige de kommer till för att jobba. Jag kan känna att det absolut minsta krav vi kan ställa på de som kommer och jobbar i Sverige utöver just att de har rätt kompetens för det jobb de ska utföra är att de kan prata/förstå engelska det är ett krav som vi inte ska tumma på. Det kan aldrig ligga på mitt ansvar att lära mig ryska, polska mm då det är just i Sverige jag jobbar i skulle aldrig tänka mig att om jag jobba i Polen att mina kollegor skulle lära sig svenska för att förstå mig lite eget ansvar får man ta själv kan jag tycka.

  Sedan sluta att tramsa med språk appar för bygg det är bara i Sverige där allt ska va så PK...

 2. Klart att det ska vara svenska som gäller på arbetsplatser i Sverige. Polska i Polen och tyska i Tyskland. Ingen app kommer lösa problemet. Krav på utländska arbetare och arbetsgivare kan lösa en del. Viktigaste är dock kanske att stora byggbolag anlitar inte vilka UE som helst. Krav att svenska byggare ska i sin hemland använda app för att lösa kommunikationsproblem på jobbet är ju helt sinnessjukt. Kommer högkonjunktur i byggbranschen ta slut så kommer en del av problem lösa sig automatisk.

  Mvh
  Utländsk arbetare

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se