Publicerad 8 februari 11:36

De byggyrkena är hetast – kolla hela listan: "Ökar starkt"

Byggbranschen kommer att fortsätta skrika efter arbetskraft. Åtminstone om man ska tro Arbetsförmedlingens nya rapport "Var finns jobben?" som släpptes idag. Men hur ligger din yrkesgrupp till? Kolla in hela listan.

Sysselsättningen totalt i Sverige väntas i år stiga med hela 74 000 personer i åldersgruppen 16–64 år, vilket motsvarar en ökning på 1,5 procent.
Allt fler får alltså jobb. Ett större problem är att fylla alla tjänster.
Det är inom bygg- och anläggning som den mest akuta bristen på folk finns det kommande året. Enligt det så kallade bristindex, som visar bristen på arbetskraft på en skala från 1 till 5, värderas bristen inom bygg till hela 4,5 – mest av alla branscher. Pedagoger och personer som jobbar med IT kommer knappt efter. Längst ner på listan finns Kultur, media och design, med 2 i brist.
"Bristen på bostäder är stor i hela landet och den växande befolkningen leder till att behovet av bostäder, lokaler och anläggningar ökar ytterligare. Antal sysselsatta inom bygg och anläggning bedöms därmed öka starkt under det närmaste året"
, står det i rapporten.
– Byggbranschen går fortsatt ljusa tider till mötes. Men de med byggutbildning är alldeles för få. Inte minst de som lämnar gymnasiets byggprogram, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Vad kan man göra för att få fler till bygg?
– Branschen kan bli djärvare när det gäller att vara attraktiv. Studievägledarna måste få större möjligheter att komma i kontakt med eleverna redan i grundskolan. Föräldrarna behöver också bli bättre ambassadörer för yrkesprogrammen. För många väljer brett i dag.


Även fem år framåt i tiden
kommer byggbranschen att behöva mycket arbetskraft, enligt Arbetsförmedlingen. Men för den perioden ska bristen på byggare ha minskat något. Efter 2018 kommer bristen på IT-folk, pedagoger och sjukvårdspersonal vara högre än inom bygg.
"Jobbmöjligheterna väntas bli fortsatt goda eller mycket goda för utbildade byggnadsarbetare på fem års sikt. Det beror främst på att det är för få som väljer gymnasieskolans yrkesprogram med inriktning mot bygg och anläggning."

Men vilka byggjobb är hetast? Svaret är att det är tätt i toppen när det gäller brist på arbetskraft. Överst på listan hamnar rörmokarna med ett bristindex på 4,73. Snickarna med 4,63 och betongarbetarna med 4,61 är inte långt efter. Längst ner hamnar grovarbetarna på 3,25.

Störst brist på arbetskraft inom bygg:

 1. Rörmokare: 4,73
 2. Snickare: 4,63
 3. Betongarbetare: 4,61
 4. Plåtslagare: 4,56
 5. Murare: 4,56
 6. Golvläggare: 4,56
 7. Maskinförare: 4,50
 8. Anläggningsarbetare: 4,48
 9. Takmontörer: 4,40
 10. Kyltekniker: 4,43
 11. Ställningsbyggare: 4,13
 12. Brunnsborrare: 3,49
 13. Grovarbetare: 3,25

Siffrorna visar bristindex för olika yrken, där siffran 5 handlar om mycket goda möjligheter till arbete.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Det som behövs inom rörmokeriet är självgående montörer som kan arbeta efter ritning och beskrivning. Som pensionerad montör tror jag att det behövs en bred utbildning, med en del teori för att kunna funktionerna på anläggningarna och samarbete med övriga hantverkare på bygget.Yngre vill inte ha bäde skitigt jobb och kunna funktionerna på anläggningarna. Då är det behagligare att knappa på en data än kalla byggjobb.Ett måste är ritningsläsning och att kunna sammarbeta med andra, samt inte behöva någon förman som håller montören i handen. Klar uppdelning med vad arbetsledare hanterar och vad montören hanterar. För egen del skötte jag tekniken på bygget och arbetsledare kom in i bilden när det gällde ekonomi. Överlappning i detta gav dock en styrka

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 329
Ja, flera gånger 261
Nej, aldrig 60

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se