info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter de allvarliga skadorna – tillverkarna lovar säkrare motorkapar

En fixering av maskinen vid rörkapning. En motorkap med skivbroms. Tillverkarna lovar säkrare motorkapar efter alla olyckor.

Daniel Hallströms olycka hände med en motorkap från Husqvarna. I Sverige är Husqvarna störst på marknaden följt av Hilti och Stihl. Maskinerna är liknande då det gäller risker och olyckorna har hänt med flera fabrikat.

LÄS MER: Motorkapen klöv Daniels ansikte

Mattias Holmdahl, produktchef för motorkapar på Husqvarna,
vad gör ni för att få maskinerna säkrare?
– Nu 2018 lanserar vi ett nytt sätt att kapa vatten- och avloppsrör, där man sätter motorkapen i en fixtur så att den inte kan slå tillbaka. Vi inför också ett väggkapningssystem där man kan fästa maskinen i skenor i vägg eller golv. Dessutom har vi tagit fram nya bättre klingor, som bland annat varnar då klingan är sliten och man behöver byta. Dessutom erbjuder vi utbildningar.

LÄS MER: ”Det kommer att hända fler olyckor”

Johannes Ahlgren, produktchef för motorkapar på Hilti,
 vad gör ni för att ta fram säkrare maskiner?
– Företaget utvecklar en ny motorkap som bland annat ska ha en skivbroms, som stoppar klingan. Jag vet i dag inte alla säkerhetsåtgär- der eller när den är klar att lanseras. Produktutvecklingen sker i Lich- tenstein. Det vi kan göra på Hilti i Sverige är att utbilda och det arbetet har vi inlett.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter de allvarliga skadorna – tillverkarna lovar säkrare motorkapar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig