Publicerad 9 januari 06:00

Bröt mot näringsförbud efter dom i Söderledshärvan – åklagaren yrkar på fängelsestraff

Tre personer dömdes för grova skatte- och bokföringsbrott samt näringsförbud i Söderledsmålet. Nu väcks åtal mot en av personerna som brutit mot näringsförbudet.

Attunda tingsrätt dömde i augusti 2014 fyra personer för att lurat Stockholms kommun på 27,4 miljoner kronor vid renoveringen av Söderledstunneln. I Svea hovrätt ändrades domen och personerna frikändes från åtalet för grovt bedrägeri. Tre personer dömdes dock till fängelse för grova skatte- och bokföringsbrott.

Yrkar på fängelsestraff

I samband med hovrättsdomen fastställdes också näringsförbud för de åtalade. Men nu har en av personerna, som dömdes till grovt bokföringsbrott och fick tre års näringsförbud, brutit mot näringsförbudet, uppger Byggvärlden. Enligt en stämningsansökan från Ekobrottsmyndigheten ska mannen mellan augusti 2014 till och med augusti 2017 drivit verksamhet i flera olika bolag i bygg- och entreprenadbranschen. Brottet upptäcktes vid Kronofogdens kontroll av näringsförbudet. Kammaråklagare Jerker Asplund, vid Ekobrottsmyndigheten, yrkar på fängelsestraff för den huvudåtalade vid huvudförhandlingen som inleds i dag.

Ytterligare fem personer åtalas

- Han har fortsatt att arbeta i tre bolag och därmed återfallit i brott direkt efter domen. Min bedömning av straffvärdet är att det i vart fall ligger mellan tio till tolv månaders fängelse, säger kammaråklagare Jerker Asplund till Byggvärlden.
Straffvärdet höjs av flera faktorer. Dels har den åtalade brutit mot näringsförbudet under tre års tid, dels har bolagsstrukturen i ett av bolagen varit ett upplägg för att han ska kunna fortsätta bryta mot näringsförbudet.
Ytterligare fem personer åtalas. De är misstänkta för medhjälp till överträdelse av näringsförbud samt brott mot aktiebolagslagen. Personerna har bland annat haft styrelseuppdrag i mannens bolag eller företrätt bolagen på annat sätt.

Söderledstunneln:
Attunda tingsrätt dömde i augusti 2015 fyra personer för att lurat Stockholms kommun på 27,4 miljoner kronor vid renoveringen av Söderledstunneln i Stockholm. Enligt tingsrätten var det styrkt att fakturor i tre led var osanna. I Svea hovrätt ändrades domen, eftersom det inte kunde bevisas att de haft en gemensam brottsplan för att vilseleda Stockholms stad. De frikändes från åtalet för grovt bedrägeri, men tre personer dömdes till fängelse för grova skatte- och bokföringsbrott. En person frikändes helt.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se