Publicerad 31 januari 07:17

Lönebråk på fyra NCC-byggen – drygt 40 byggnadsarbetare indragna i konflikten

En tvist mellan Byggnads och NCC Hus i Stockholm riskerar att rasera byggavtalets paragraf 3 som reglerar byggnadsarbetarnas löner.

Lönebråket gäller än så länge fyra arbetsplatser i Stockholmsområdet. Konflikten handlar om vad som ska ingå i ett underlag inför en löneuppgörelse på en arbetsplats. På projekten har NCC lämnat över förslag till överenskommelse. Enligt Byggnads handlar det om färdiga protokoll som innehåller några olika parametrar som ska utgöra den rörliga delen i uppgörelsen. Bland annat egenkontroll och åtgärder efter skyddsronder. Men det finns inte med något underlag som gör det möjligt att göra en kalkyl på inarbetning av tid, vilken innebär att chansen att arbeta på ett ackord som utgår från tid faller bort.
– Tidigare har den här frågan inte varit något problem. Underlag som rör inarbetning har ingått. Men nu när det inte ingår blir vi utestängda från att förhandla på hela löneparagrafen. Vi kan bara förhandla om den del som NCC föreslår. Om bolaget inte ger oss ett komplett underlag där inarbetning av tid ingår så faller hela paragraf 3, säger Daniel Larsson, ombudsman på Byggnads.

LÄS MER: Stupstock på Skanskabyggen

Han säger vidare att det inte gjorts några förändringar i byggavtalet om vad som ska ingå i underlaget.
På NCC Hus i Stockholmsområdet är det vanligt med uppgörelser som bygger på parametrar. Enligt uppgifter till tidningen brukar kalkylen då utgå från att förtjänsten ska landa på omkring 228 kronor i timmen. Under förhandlingstiden har drygt 40 byggnadsarbetare på de fyra byggarbetsplatserna gått på utbetalningsnivån 196 kronor i timmen. Blir det inga uppgörelser blir det även slutlönen.
– Det är ingen hemlighet att NCC under en längre tid velat förändra paragraf 3. Bolaget vill inte ha prestationslön, utan de ser heller någon form av en fast månadslön. Tyvärr har vi börjat se samma tendens att vi inte får ut underlagen till arbetsplatser på andra platser i landet. Bland annat i region Mälardalen, säger Daniel Larsson.

LÄS MER: Ackord vs tidlön – skilda världar

Sega förhandlingar

Under hösten pågick det lokala förhandlingar på de fyra arbetsplatser. Förhandlingar som flyttats fram i omgångar. Till slut bestämde sig, enligt Byggnads, NCC ensidigt för att avsluta försöken till uppgörelser genom att skicka ett mejl om att förhandlingarna var avslutade. Istället begärde de centrala förhandlingar.
Byggnads och Sveriges Byggindustrier skulle då försöka lösa konflikten den 12 och 13 december. Men redan under den första dagen framkom det att underlaget fortfarande var för dåligt. Därför ställdes resterande diskussioner in. Tanken då var att NCC skulle plocka fram underlag där även tid ingick och att frågan skulle lösas lokalt några dagar senare. Men företaget tog inte fram något nytt bättre underlag. På facket drog man då slutsatsen att det inte fanns några förutsättningar för att lösa frågan lokalt, och återigen hamnade den på central nivå. Vid ett nytt möte den 19 januari begärde NCC återigen mer tid för att plocka fram ytterligare underlag. Ett jobb som ska vara klart till den 1 februari.

LÄS MER: Stupstock efter bråk om löneform på Peab

Ett bygge avslutat

I takt med att förhandlingarna pågått har verksamheten på arbetsplatserna fortsatt. På ett av projekten är byggjobbarna färdiga, två arbetsplatser kommer att avslutas under våren och den fjärde beräknas pågå i cirka ett år till.
– För att lösa de här fyra arbetsplatserna är vi egentligen beredda att köpa företagets förslag. Men vi vill få ut hela underlaget så vi kan ta ställning till om det verkligen är den bästa lönemodellen för de här projekten, säger Daniel Larsson.
Byggnadsarbetaren har försökt nå NCC för en kommentar.

Berörda arbetsplatser
Ältadalens förskola, Nacka
ICA huvudkontor, Solna
Skärgårdstadens idrottshall, Åkersberga
Kv Mimer, Stockholm

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Ncc valde att inte lämna ut några tidsatta underlag med motiveringen det inte är relevant. Så nu är det stupstock som gäller.
    Ärlighet, tillit och respekt är Ncc's ledord,
    Tillåt mig småle.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 329
Ja, flera gånger 261
Nej, aldrig 60

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se