info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Familjen krasslig i jul? - Spara tusenlappar - 7 enkla tips

Krasslig i jul? Då kan du spara tusenlappar med hjälp av våra 7 enkla tips.

Semestern är till för att du ska ladda batterierna och återhämta dig. Om du blir sjuk när du har semester eller om barnen blir sjuka, har du rätt att skjuta fram din ledighet till ett senare tillfälle. Du ska inte behöva använda semesterdagar till att bli frisk eller vårda sjuka barn. Detta är tanken bakom semesterlagens 15:e paragraf.

  1. Kontakta din arbetsgivare så fort som möjligt och berätta att du vill avbryta semestern på grund av att du blivit sjuk. I semesterlagen står det att det ska ske ”utan dröjsmål”.
  2. Om arbetsplatsen är stängd, meddela chefen eller lönekontoret så fort personalen är på plats.
  3. Om barnen blir sjuka: Du kan byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning. Gör en anmälan till Försäkringskassan om att barnet är sjukt. Kontakta arbetsgivaren så fort som möjligt (”utan dröjsmål” enligt semesterlagen)
  4. Första sjukdagen är karensdag. Om du är sjuk mer än en vecka måste du ha läkarintyg. De första två veckorna är det arbetsgivaren som betalar sjukpenning. Efter två veckor är det Försäkringskassan som ska betala.
  5. Du har inte rätt att ta ut dina semesterdagar direkt efter att sjukperioden är slut, men du har rätt att ta ut dem vid ett senare tillfälle. Om du kommer överens med din arbetsgivare, går det naturligtvis bra.
  6. Blir du akut sjuk när du är i ett annat EU-land kan du få sjuklön eller sjukpenning. Du ska göra sjukanmälan till din arbetsgivare den första dagen du är sjuk. Du kan också få sjukpenning om du befinner dig i vissa länder utanför EU som Sverige ändå har avtal med.
  7. Om du blir sjuk i ett land utanför EU som Sverige inte har avtal med, kan du inte få sjukpenning förrän du är tillbaka i Sverige.

Så säger semesterlagen:

15 §
”om arbetstagaren utan dröjsmål begär det, [ska] sådana [sjuk-]dagar inte räknas som semester­dagar.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Familjen krasslig i jul? - Spara tusenlappar - 7 enkla tips

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig