info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Knölarna försvinner aldrig"

Boxarnäsa, blomkålsöra, och nu plattsättarknöl. – De går inte ens bort under semestern, säger plattsättaren Jan Kraft om knölarna.

Vem har inte med skräckblandad förtjusning tittat på MMA-stjärnan Alexander Gustafssons brottaröron, så kallade blomkålsöron. Och ingen har väl missat legendaren Mike Tysons boxarnäsa. Men hur många har hört talas om plattsättarknölar? Inte många – förutom plattsättarna själva förstås. För dem är knölarna på knogarna gamla vänner som finns där år efter år.
– Jag har hållit på och lagt plattor i snart trettio år och knölarna på knogarna har funnits med länge. De försvinner aldrig. De går inte ens bort under semestern, säger plattsättaren Jan Kraft.
Likt hornen på älgar är tillväxten av knölarna sparsam de första åren. Det tar några år innan de utvecklas. Men för plattsättare med många år och tusentals arbetstimmar med plattläggning och fogning är knölarna rejäla. Plattsättaren Peter Johansson är en 40-taggare med sina 40 år i branschen.
– Min knöl över långfingret blir bara större och större. Brosket växer till sig och sedan byggs det på med lager efter lager med hud, berättar Peter Johansson.
Han beskriver det hela som att ”knölen växer från undersidan” och att han ungefär varannan till var tredje månad ”drar väck ett skikt med hud”.
– Det blir som blåsor på knölarna hela tiden. Sedan bildas det ett överskott av hud på knölen som jag måste ta bort.
Tankarna går närmast till att plattsättarna har något som påminner om trampdynor på knogarna.
Men hur uppstår då detta fenomen och hur många drabbas? Enligt Byggnadsarbetarens högst ovetenskapliga kartläggning tycks var och varannan få knölar. Precis som för blomkålsöron och boxarnäsor så är orsaken att de utsätter en kroppsdel för oerhört hård påfrestning. När det gäller blomkålsöron så uppstår de efter upprepade slag mot öronen eller när brottarna pressas hårt mot golvet så att brosket i örat blir förstört. När det gäller boxarnäsor är orsaken uppenbar – en näsa tål inte hur många punchar som helst. Plattsättarknölarna då? Ja här är förklaringen att plattsättarna tar stöd med knytnäven mot golvet. Till exempel när de fogar.
– Jag står på knä när jag jobbar och då tar jag stöd med knogarna mot golvet, säger Jan Kraft.

”Jag har hållit på och lagt plattor i snart trettio år och knölarna på knogarna har funnits med länge”, säger Jan Kraft. Foto: Per Groth

Orsaken till att han och många andra plattsättare inte lägger handflatan mot golvet istället är att det då blir spänningar i handleden. För att slippa den belastningen så knyter de istället näven.
MMA-profilen Alexander ”The Mauler” Gustafsson har uttryckt att han är ”skitnöjd över öronen”. Samma avslappnade förhållande verkar plattsättarna ha till sina plattsättarknölar. Peter Johansson säger att det hela väcker en del uppståndelse.
– Många är nyfikna och undrar vad knölarna kommer ifrån. Jag brukar berätta vad det beror på. Enda sättet att slippa knölarna är nog att börja jobba på kontoret.
Ger då dessa förhårdnader på knogarna några besvär för plattsättarna i det vanliga livet? Svaret på den frågan är nej. Ingen av plattsättarna som tidningen pratat med har värk eller känner av några andra problem. Förutom vid ett tillfälle.
– När jag kommer tillbaka efter semestern så kan jag få lite ont, men efter ett par veckor är allt som vanligt igen, säger Peter Johansson.

Därför bildas knölarna:

Läs också Törnrosasömnen över för plattsättarlönen

  • Förhårdnad på knogarna på grund av hög belastning.
  • Drabbar främst plattsättare.
  • Tar en handfull år innan knölarna börjar växa fram.
  • Har en tendens att bli större med åren.
  • Har du en gång fått knölarna är de svåra att bli av med.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Knölarna försvinner aldrig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig