Publicerad 29 december 2017 06:00

Ett riktigt skruvat byggår - läs om året som gått

Snart duggar nyårskrönikorna om sport, nyheter och nöje tätt. Vi vill inte vara sämre och ger dig en skruvad sammanfattning av byggåret 2017. Här är årets ...

Varför åka på dyra fiskeresor när det går att fiska på jobbet? En som i alla fall fick napp på arbetet under året var rörmokaren Jonathan Becker. Och det helt utan krok. Istället så kunde han håva upp guldfiskarna ur ett avloppsrör i Lund. Att han sedan sålde fiskarna på auktion för 10 000 kronor och sedan skänkte summan till Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse som stöder unga med dyslexi gör inte historien sämre.

Finns många smörjobb. Men frågan är om inte rördragningen inför världens största hårdrocksfestival i Tyskland tar hem priset. En gäng rörmokare monterade tillsammans ihop en sju kilometer lång pipeline med en diameter på 35 centimeter. Övertygad om att de i vanlig ordning testade att allt var tätt. Vad som skulle rinna i röret? Jo, öl såklart.

Byggnadsarbetaren lyckades under våren nysta upp en omfattande ekobrottshärva där flera byggbolag var inblandade på Nya Karolinska. Det handlade bland annat om svarta löner och fiffel med skatt för flera miljoner. Men det räcker inte där – vi har fortsatt att granska och härvan har växt vartefter. Beloppen har ökat och nära 50 byggbolag har betalat svarta löner.Flera byggbolag var inblandade i ekobrottshärvan på Nya Karolinska.
Foto: Anna Simonsson

Nu är de på gång – 3D-skrivarna som kan printa ut ett helt hus. Än så länge är det försöksverksamhet, men i framtiden kan de bli en vanlig syn på bygget. Skrivarna bygger huset genom ett munstycke, som spritsar ut lager på lager. Gångbara material är främst betong, silikon och bioplast.

Byggnadsarbetaren har under året haft en tävling – "Årets bästa hemmafix". Det har rasat in bidrag – allt från fiskedrag till läckra lampor utformade som ett stuprör. Men det vanligaste bidraget har varit fågelholkar. Att tillverka dem verkar vara en favoritfritidssysselsättning bland er byggnadsarbetare. Och flera av dem är riktiga underverk. Eller vad säger ni om denna Manhattan-inspirerade holk inskickad av plåtslagaren Håkan Staaf. Vill du vara med och bestämma vilket bidrag som blir Årets bästa hemmafix 2017? Gå in på byggnadsarbetaren.se och rösta.En fågelholk inskickad av plåtslagaren Håkan Staaf.

Måste väl ändå vara rörmokarna Joakim Lindgrens och Stefan Gillbergs, som ligger bakom den bedriften. I ett samarbete med SOS Barnbyar åkte de till Basse i Gambia under november och fixade rent vatten genom att installera en vattenreningsanläggning. Bra jobbat!Joakim Lindgren och kollegan Stefan Gillberg. Foto: Comfort

Golvläggaren Pelle Agelstam lyckades få papper på att han inte – alltid – behövde bära hjälm på jobbet. Alla har väl haft den känslan – att hjälmen inte behövs alla gånger. Pelle Agelstam tog tag i det hela. Tyckte det var onödigt med hjälm vid vissa arbeten när han kryper omkring inomhus och lägger golv. Och ja, han fick ett intyg som kan ge honom rätten att skippa hjälmen vid vissa arbetsuppgifter.

Måste väl ändå vara tidningen Byggnadsarbetaren – blaskan du håller i handen. Alltid trivsamt med lite uppfräschning. Ny layout och fler sidor får du på köpet. Lite samma känsla som på bygget; flytta några väggar, nya tapeter, lägga om klinkergolvet på toa och måla pärlsponten i köket. Samtidigt finns den gamla stommen kvar. Hoppas du trivs med det nya utseendet.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se