info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför har vinden vänt för byggprogrammet: ”Satsat mycket”

Fler och fler unga väljer bygg- och anläggningsprogrammet. Även vvs- och fastighetsprogrammet ökar i popularitet. Det visar siffror från Skolverket.
De elever som börjar på byggprogrammet till hösten 2023 kommer att kunna söka vidare till högskola. Foto: Foto: Press.

Det har varit högkonjunktur inom byggbranschen under flera år, men det har inte av märkts av när det gäller ansökningarna till bygg- och anläggningsprogrammet. Mellan åren 2011 och 2015 minskade antalet sökanden stadigt, men nu verkar vinden ha vänt. Två år i rad har antalet sökanden ökat till bygg- och anläggningsprogrammet. I år sökte 6009 unga till byggprogrammet, vilket är en ökning med 20 procent, jämfört med antagningen 2015/16.

Läs mer: Unga väljer bort byggprogrammet

”Känns som ett stabilt trendbrott”

Skolverkets siffror visar också att andelen elever, som sökt bygg- och anläggningsprogrammet i första hand, har ökat från 4,7 till 5,2 procent under samma period.
– Det är väldigt glädjande. Det känns som ett stabilt trendbrott, inte bara något som är tillfälligt, säger Lars Tullstedt, ordförande i BYN (Byggindustrins yrkesnämnd) och ansvarig för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.
En förklaring kan vara att antalet elever som sökte till gymnasiet har blivit fler. Ökningen är 5 procent jämfört med förra året och beror på större födelsekullar. Lars Tullstedt tror också att det kan finnas andra förklaringar. Att det blivit stor uppmärksamhet kring frågan och det därför vidtagits åtgärder.


Läs mer:
Fler sökanden till byggprogrammet

”Satsat mycket på yrkestävlingar”

– Vi (BYN) har gjort en reklamfilm, där vi framhäver bygg- och anläggningsprogrammet som sprids på skolorna. Vi har också satsat mycket på yrkestävlingar och rekommenderat gymnasieskolorna att hålla tävlingarna i november, december och januari, då man bjuder in elever från grundskolan, säger Lars Tullstedt.
Han tycker också att studievägledare har fått upp ögonen för yrkesutbildningarna och inte bara pratar högskoleförberedande program. Det har också blivit tydligare att man kan läsa in högskolebehörigheten på ett yrkesprogram.

Läs mer:
Nu ska bygg- och anläggningsprogrammet ge högskolebehörighet igen

Fler sökanden till vvs-programmet

– Det har man kunnat hela tiden, men nu är studievägledarna mer pålästa och skolorna har förstått att man måste göra kurserna rejält tillgängliga för eleverna, säger Lars Tullstedt.
Även vvs- och fastighetsprogrammet har fått fler sökanden. 1525 sökte i år till programmet, vilket är en ökning jämfört med 2015/16, då det var 1298 sökanden. För både bygg- och vvs-programmet har också antalet förstaårselever ökat, det vill säga de elever som verkligen börjar utbildningen. Den mätningen görs under hösten.
Yrkesprogrammet har under flera år tappat jämfört med de högskoleförberedande programmen. Men även här har det skett ett trendbrott. Andelen elever som väljer ett yrkesprogram är i år 37,1 procent, jämfört med 36,3 procent förra året.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför har vinden vänt för byggprogrammet: ”Satsat mycket”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig