Publicerad 15 december 2017 14:29

Höjd pensionsålder – nu rasar byggjobbarna: ”Vet inte hur ont det gör”

Många byggnadsarbetare är förbannade efter beskedet om att pensionsåldern höjs till 64 år. En av dem är rörmokaren Göran Månsson på Bravida.
– De som bestämmer vet inte hur det är att vara kroppsarbetare. De vet inte hur ont det gör, säger han.

I går presenterades den nya pensionsuppgörelsen, mellan sex partier i pensionsgruppen. En av de viktigaste punkterna är att pensionsåldern, för att ta ut allmän pension, kommer att höjas från 61 till 64 år. Höjningen kommer att ske stegvis fram till 2026. Många byggnadsarbetare är utslitna efter många års kroppsarbete och kan ha svårt att arbeta fram till dagens pensionsålder.

Läs mer: Byggnads om nya pensionsuppgörelsen

"Arbetarna får betala"

Även Byggnads är kritiskt till uppgörelsen och på Byggnadsarbetarens Facebook-sida var det många upprörda kommentarer.
"Fy fan hur i helvete har dom tänkt att kroppen ska orka" "Nu inser jag att man skulle blivit tjänsteman och inte murare" "Höjd pensions ålder funkar kanske till pappersvändare o pärmbärare, men knappast för folk med tyngre jobb" "Dom flesta byggare kommer va sjukskrivna dom sista åren istället." "Hur f-n ska mina knän orka".
Göran Månsson är rörmokare på Bravida och har arbetat inom yrket sedan 1979. Han tycker att uppgörelsen slår väldigt fel.
– Som vanligt är det arbetarna som får betala. Ofta har höginkomsttagare extra pensionsinsättningar, så att de kan gå i pension i förtid, vilket inte vanliga arbetare har råd med. Hela systemet är orättvis, säger Göran Månsson.

"De har gått i förtid"

Rörmokare är en yrkesgrupp som utsätts för många fysiska påfrestningar i arbetet. De bär tungt och ska komma åt i trånga utrymmen. Rörmokare har oftast problem med knä, axlar och rygg.
– Jag känner inte många rörmokare som har jobbat hela tiden. De har gått i förtid. De går från 60 års ålder, mellan 62 och 63 år, förklarar Göran Månsson.
Han är 56 år i dag. Med det nuvarande pensionssystemet skulle Göran Månsson kunnat ta pension vid 61 års ålder, år 2022. Med den nya uppgörelsen måste Göran Månsson vänta tills 2024, då han är 63 år. Som det ser ut nu är hans plan att gå i pension mellan 63 och 65 års ålder, men saker och ting kan förändras.

Läs mer: Många äter smärtstillande

"Ryggskottet gjorde ont"

– Men det är ju kroppen som säger ifrån. Jag vill inte gå hem för att jag är skadad, utan man vill gå hem för att få en bra ålderdom, förklarar Göran Månsson.
Just nu mår Göran ganska bra, men genom åren har haft rejäla ryggskott och opererats för tennisarmbåge på grund av jobbet.
– Ryggskottet gjorde fruktansvärt ont. Jag hade burit tungt i fel läge, säger Göran Månsson.
Är det något som är bra med pensionsuppgörelsen ?
– Det enda som är positivt är väl att de som vill fortsätta att jobba kan göra det, fram till 69 år. Det är en fördel om man kan det, men det ska inte var tvingande.

Fakta/pensionsålder:
Den genomsnittliga pensionsåldern är idag 64,8 år. För LO-medlemmarna är den 63,8 år. Enligt en undersökning som gjordes 2013 visar att 33 procent av Byggnads medlemmar lämnar yrket vid 63 års ålder. De är antingen sjukskrivna, arbetslösa eller har gått i förtida pension.

Nyckelord:

Vvs-montörer, Bravida

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. När jag jobbade med försäkringsfrågor åt Byggnads så var snittåldern bland byggnadsarbetare, metallare och undersköterskor 59 år. 63,8 måste innebära att arbetsmiljön har förbättrats avsevärt under den senaste tioårsperioden för dessa grupper. Eller är det så att företagen gallrar ut de som inte klarar takten.
  .

 2. Min fästman är betongare o bygger bl.a. broar o tunnlar. Ett slitjobb med långa arbetspass. Finns inte på kartan att hans kropp kommer att orka hela vägen tills pension!!! Vad är det för, rent ut sagt, ärthjärnor som tagit detta enhälliga beslut?!?! Hoppas att det blir ett uppror inom bygg samt vårdsektorn att det ger eko som hörs in till dem som sitter bakom sina skrivbord och fattar orimliga beslut!!!

 3. Hur mycket pengar skulle staten kunna skjuta till i pensionssystemet. Om politikerna tex var tvungna att ta sig jobb istället för höga avgångsvederlag? Ett annat förslag är att tex Reinfeldt som sparat på sin kropp kan ta lärlings anställning inom valfritt byggnadsarbete och börja göra rätt för sig! Så kan jag ta hans jobb, prata skit för 100k i timmen. Dags för svenska folket att få stopp på galenskaperna våra ledare far med.

 4. Hej

  Ja det är för jävligt jobbar som kyltekniker och vi bär, och sliter med rör cylindrar m.m.står ute på tak i regn och skur.Det finns inte många som orkar jobba fullt till pensionen.Och jag skäner redan nu vid 53 års ålder.Rygg och axlar är kass.Nej låt de som vill jobba längre och vi som behöver gå låt oss göra det.Det är en jävla skillnad på jobb och jobb,men det verkar inte de höga herrarna och damerna i regeringen fatta.Ja jo jag förstår att skattepengar behövs men det finns andra sätt att dra in pengar till Sveriges skattkista. Nej dra tillbaka förslaget, annars så kommer det gå mycket fel i det här samhället.

 5. Fd. Betongarb. Är pensionär sen två år. Sitter just nu med ryggskott! Antar det beror på en sliten kropp. Tycker förslaget är vansinnigt! Hur fan är dom funtade i regeringen? Höja pensionsåldern ?! Har ni så jävla lite att göra i jobbet , så ni måste hävda er genom att komma med det ena dumma förslaget efter det andra?! Ni lever ju inte i verkligheten! Nej , ut med er på byggena så får vi se hur länge ni orkar där det ställs krav på er. Skulle tro det blir täta sjukskrivningar, där ni också kommer att ifrågasättas!! G.By

 6. Har jobbat som betonger över 40år fick problem med ryggen och blev sjukskriven blev utfösäkrad av försäkrings ¨kassan innan jag blev magnetröntgad . Dom tyckte jag kunde söka ett lättare jobb !! D å valde jag pension istället vid 62års ålder . Det bästa jag har gjort !!!!

  Johnny

 7. Kanske skulle haft antal år i arbetslivet, vi som arbetar med tunga jobb brukar börja jobba tidigt. Högutbildade går ju i skola längre tid och har väl oftast lättare jobb som inte sliter på kroppen. Sen att dom är med o betalar skatt lika länge som vi som jobbar med tunga saker. Lastbilsmekaniker

 8. En stor praktskandal att Socialdemokraterna har varit drivande i detta svek.
  Finns bara 2 partier kvar att rösta på som inte varit med i uppgörelsen.
  V och SD
  Jag får väl singla slant vilket parti jag skall rösta på framöver.
  Aldrig att jag kommer lägga min röst igen på något av dom partier som stulit 3 pensionsår och hundratusentals kronor i utebliven pension från mig.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se