info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads om nya pensionsuppgörelsen: ”Många orkar inte arbeta till pension”

Den nya pensionsuppgörelsen innebär att man ska jobba längre, fram till 64 år. Byggnads är kritiskt till uppgörelsen.

I dag presenterades den blocköverskridande pensionsuppgörelsen, mellan de sex partierna som ingår i den så kallade pensionsgruppen: S, MP, KD, M, L och C. Höjd pensionsålder är en av de viktigaste punkterna i uppgörelsen.

Många byggnadsarbetare är utslitna

I dag har man rätt att ta ut sin pension när man är 61 år. Men den nya uppgörelsen kommer gränsen att höjas i flera omgångar till 2026, då man tidigast kan ta ut sin pension vid 64 års ålder. Dessutom får man rätt att arbeta till  69 jämfört med 67 idag. Höjningen anses vara nödvändig för att pensionssystemet inte ska urholkas, uppger SVT Nyheter.
Men många byggnadsarbetare är utslitna och har svårt att arbeta fram till dagens pensionsålder. 40 procent av byggnadsarbetarna är borta från bygget vid 64 års ålder, enligt siffror från Byggnads medlemsregister. Byggnads är kritiskt till uppgörelsen.

Läs mer: Byggnadsarbetarna: ”Politikerna måste tänka till”

”Byggnadsarbetare har ett slitsamt arbete”

– Byggnadsarbetare har ett hårt, slitsamt och farligt arbete. För många är diskussionen om att höja pensionsåldern svår att acceptera och förstå. Deras verklighet handlar istället om att orka arbeta ett helt arbetsliv, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Byggnads anser också att det finns för få satsningar på bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor i överenskommelsen, bland annat en omfördelning av pensionskapital till lågutbildade arbetare, deltidsarbetande långtidssjukskrivna och utrikesfödda. Byggnads anser också i ett pressmeddelande att de som gynnas är högutbildade tjänstemän som har arbeten, där yrkeslivet kan förlängas långt in i 70-års åldern.
Pensionsuppgörelsen innebär också att det kritiserade premiepensionssystemet görs om i grunden. Antalet fonder att välja på ska minskas. Alla riksdagspartier, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, är med i pensionsgruppen som förhandlat fram den nya uppgörelsen.

Läs mer: Forskaren: ”Inte bra tvingas till fortsatt arbete”


Fakta/Pensionsuppgörelsen:
Lägsta åldern när det går att ta ut allmän pension höjs:
– 2020, från 61 till 62 år
– 2023, från 62 till 63 år
– 2026, från 63 till 64 år
Rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden,
LAS-åldern, höjs:

– 2020, från 67 till 68 år
– 2023, från 68 till 69 år
Åldern för när det går att ta ut garantipension höjs:
– 2023, från 65 till 66 år
– 2026 från 66 till riktåldern (dvs. den knyts till medellivslängdsökningen)

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads om nya pensionsuppgörelsen: ”Många orkar inte arbeta till pension”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig